Srbija

Sreda, 03.09.2014.

11:16

Dačić: Šta čeka Sertića

Srpsku privredu čeka rešavanje ključnih problema koji će biti izazov za novog ministra privrede, a on će biti zadužen za dobar plan za oživljavanje ekonomije.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je izjavio prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić obrazlažući predlog za izbor predsednika Privredne komore Srbije Željka Sertića za ministra privrede u Skupštini Srbije, rekao da privrednici od njega očekuju da ih i dalje razume.

"Prvi posao ministra biće završetak privatizacije, između ostalih i preduzeća u restrukturiranju. Privatizacija je veoma zahtevan i složen posao s obzirom na nasleđene probleme, kao i na činjenicu da više desetina hiljada radnika očekuje da baš njihova firma nađe kupca", rekao je Dačić.

Među 502 preduzeća za koje je već raspisan nalog za prodaju jesu i najproblematičnijih 157 preduzeća u restrukturiranju. Samo zahvaljujući ukidanju plaćanja iz budžeta za njih, uštedeće se 800 miliona dolara, naglasio je Dačić.

On je podsetio da je vlada sve ove godine zajedno radila sa PKS, kao i da se Sertić dobro pokazao tokom njegovog rukodvođenja najvećom privrednom asocijacijom tokom proteklih godinu dana.

"PKS je proglašena za lidera privrednog napretka i najdinamičniju privrednu komoru u regionu, a sam Sertić je dobitnik priznanja za najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope za 2013. i 2014. i Najevropljanina 2013. u oblasti ekonomije", napomenuo je Dačić.

"Sertićeva biografija ne uliva poverenje"

Foto: Tanjug
Nova demokratska stranka smatra da biografija kandidata za novog ministra privrede Željka Sertića ne uliva poverenje, izjavio je poslanik te partije Marko Đurišić.

"Interesantno je da je za razliku od prethodna dva ministra privrede, biografija ovog kandidata značano drugačija. Radi se o jednom partijskom kadru, a ne nekom ko dolazi iz sfere nauke , a nije ni vanstranačka ličnost kao što su bila prethodna dva ministra", rekao je Đurišić novinarima u parlamentu.

On je podsetio da je ovo treći ministar privrede u poslednjih godinu dana i kako je rekao, to dovoljno govori o odnosu ove vlade i stranaka na vlasti o tome kako vide stanje u privredi.

"Činjenica je da nema nikakvog plana, da nema nikakve strategije i da je zbog toga Srbija u recesiji i zbog toga građani svakog dana i svakog meseca sve teže žive", ocenio je on.

Prokomentarisao je da i je veliki posao pred novim ministrom privrede, između ostalog i da u skladu sa novim zakonom završi proces privatizacije preduzeća u restrukturiranju. Takođe, moraće da se bavi i privlačenjem stranih investicija kojih nema dovoljno, a zbog toga, kako je naveo, nema ni rasta nacionalnog bruto dohotka ni oporavka ekonomije.

"Sertićeva biografija bez mrlje"

Srpska napredna stranka (SNS) će sa zadovoljstvom glasati za izbor Željka Sertića za novog ministra privrede, čija je biografija bez ikakve mrlje, a o njegovoj karijeri govore dela, nagrade i rezultati, izjavio je dana šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

On je obrazlažući odluku SNS, istakao je da je PKS za godinu i po dana , koliko je Sertić bio na njenom čelu, postala uspešan servis za privrednike i dodao da kandidat za ministra privrede ima podršku ostalih privednika.

On je u Skupštini Srbije poručio Sertiću da ga kao prvi zadatak očekuje završetak privatizacije 502 preduzeća koja su u portfoliju Agencije za privatizaciju, kao i značajna zakonodavna aktivnost u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta u Srbiji.

Osim okočanja privatizacije, ministar privrede će u svojim rukama imati i ključ za rešavanje najveće pošasti našeg društva - visoke nezaposlenosti, rekao je Babić.

Babić je dodao da je njegova želja i poruka Sertiću da i na ministarskoj funkciji zadrži dinamiku kakvu je pokazao kao prvi čovek PKS.

PUPS podržava Sertića

Partija ujedinjenih penzionera Sbije podržaće predlog da za novog ministra privrede bude izabran Željko Sertić, rekao je poslanik te partje Moma Čolaković.

On je novinarima u Skupštini Srbije obrazložio stav te partije rekavši da usvojene reformske zakone, o privatizaciji, stečaju, radu, kao i one koji će tek biti usvojeni najbolje može da sprovodi čovek iz prakse.

"On na najbolji način može da shvati i razume kako i na koji način treba podržati mala i srednja preduzeća", rekao je Čolaković.

U tom smislu PUPS smatra da je premijer Aleksandar Vučić povukao dobar potez jer je predložio čoveka iz privrede "koji je okusio i probleme privrede u Srbiji kao predsednik PKS".

"Zbog toga ocenjujemo da bi on mogao biti dobar ministar i mi ćemo ga u podržati", ponovio je Čolaković.

Palma: Pomoći fabrikama da rade

Prioriteti novog ministra privrede, prema oceni Jedinsteve Srbije, treba da se ogledaju u tome kako pomoći fabrikama koje rade i preduzećima u restrukturiranju imajući u vidu da će ona do kraja godine imati drugačiji status, rekao je lider JS Dragan Marković Palma.

On je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o kandidatu za novog ministra privrede, istakao da će ta partija podržati predlog da Sertić obavlja tu funkciju.

Ukazujući da će neke fabrike u restrukturiranju doživeti likvidaciju, Marković je pozvao budućeg ministra da ne pravimo iste greške kao što smo pravili "kada su neki prodavali preduzeća i fabrike u Srbiji".

"Privatizacija koja je izvršena od 2000.do 2003. godine je privatizovala samo dobre, uspešne fabrike i dobra preduzeća. Privatizovali smo na primer cementaru u Paraćinu, a govorili su nam da će biti jeftinija cena cementa, da ćemo mnogo lakše kupovati cement...Ssta smo dobili, ostalo je 80 odsto radnika bez posla", rekao je Marković.

On je rekao da ima dosta fabrika u Srbiji i da treba napraviti predlog da i lokalne samouprave mogu da izađu na tender, kako bi se očuvala radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: