CG: Turizam najveća nepoznanica

Viceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris ocenio je da će crnogorska ekonomija do kraja godine porasti za dva odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

12:44

Default images

To je manje od prvobitno projektovanog nivoa od 3,7 procenata.

"Moje očekivanje je da će jesen doneti nastavak tendencija koje smo imali do sada, a to znači da ćemo imati rast koji će biti blizu dva odsto, što je nešto niže od onoga što je bilo očekivanje na početku ove godine", rekao je Fabris, u intervjuu za Atlas TV.

On je naveo da se u međuvremenu desilo dosta faktora koji su negativno uticali na realizaciju projektovanog privrednog rasta, počev od poplava u regionu, rusko-ukrajinske krize koja se odrazila, ne samo na Crnu Goru, već i na najvažnije crnogorske partnere.

Prema rečima viceguvernera, industrija će sigurno biti u minusu. S druge strane, dodaje on, najviše je neizvesnosti u vezi toga šta će se desiti sa turističkim prihodima.

Fabris je rekao da je više faktora uticalo negativno na turističku sezonu i da su poplave u regionu uticale na manji broj turista.

"Očigledno je da je avgust bio bolji od jula. Ostaje da se vidi da li će septembar moći da popravi situaciju, najave su da će septembar biti bolji, ali mislim da je teško prognozirati bilo šta o turizmu dok ne dobijemo zvanične podatke za avgust. Moje očekivanje je da će to biti slično prošlogodišnjem nivou", rekao je on.

On je dodao da je i ukrajinska kriza negativno uticala na dolazak turista iz Rusije i Ukrajine, podsetivši da su turisti iz Rusije bili najbrojniji prethodne godine, što će se kako je rekao "svakako negativno odraziti na turističku sezonu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: