Ovo su perjanice juga Srbije

Privreda tri okruga na jugu Srbije je za pet godina utrostručila izvoz, kažu u Regionalnoj privrednoj komori (RPK).

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.08.2014.

08:26

Default images

Ukupna spoljnotrgovinaska razmena u prvoj polovini godine Pirotskog, Niškog i Topličkog okruga iznosi oko 820 miliona dolara, što je 4,5 odsto učešća ta tri okruga u spoljnotgovinskoj razmeni koju je ostvarila Srbija u istom periodu.

Industrijska proizvodnja je u prvih šest meseci zabeležila pad od tri indeksna poena, rekao je sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom U RPK Niš Vladan Stanojević.

Beograd, Novi Sad i Kragujevac učestvuju u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije sa 63 odsto, dok 37 odsto te razmene ostvaruje 15 ostalih regiona u Srbiji, napominju u RPK Niš.

Ohrabrujući rezultat je što je izvoz na području RPK Niš veći za 55 miliona dolara ili za 26 odsto, dok je uvoz veći za 53,8 miliona dolara ili za 18 odsto u odnosu na isti period 2013. godine, navodi Stanojević.

Privreda ovog dela Srbije beleži pozitivan saldo u razmeni sa inostranstvom u vrednosti od oko 104 miliona dolara što je bolji rezultat nego u istom periodu 2013. godine kada je ostvaren pozitivan saldo od 63 miliona dolara, dodaje Stanojević.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 129 odsto što je znatno više u odnosu na rezultat na nivou Srbije od 74 odsto, ukazuju u RPK Niš.

Najveći izvoz ostvaren je u Pirotskom okrugu koji u ukupnom izvozu na području RPK Niš učestvuje sa 40 odsto.

Prema Stanojevićevim rečima, ovakvi rezultati ostvareni su zahvaljujući velikim poslovnim sistemima u regionu sa inostranim kapitalom koji su najveći izvoznici i istovremeno najveći uvoznici. Na vrhu te liste su "Tigar" iz Pirota, "Leoni" iz Prokuplja, "Filip Moris" iz Niša i "Gramer" iz Aleksinca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: