Zimus iz TENT-a 30% manje struje

Obrenovački TENT će, zbog posledica poplava i manje isporuke uglja iz Kolubare, početkom zime proizvoditi oko 30 odsto struje manje u odnosu na plan.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2014.

13:00

Default images

"TENT je spreman za zimu, ali će uglja nedostajati," , najavio je danas direktor te termolektrane Čedomir Ponoćko, koji je u Ambasadi Češke u Beogradu prisustvovao predaji donacije u opremi Češke EPS-u.

Iz Kolubare u TENT sada se dovozi oko 40.000 do 45.000 tona uglja na dan, a za mesec dana očekuje se da ta količina dostigne 65.000 tona, što je dovoljno za oko 60 odsto proizvodnje te termoelektrane, naveo je Ponoćko i dodao da je zimi uobičajeno dopremanje oko 90.000 tona uglja dnevno iz Kolubare. U toku leta neće biti problema, ali već od oktobra i novembra, kada poraste potrošnja struje, TENT neće biti u stanju da isporučuje onoliko struje koliko je planirano, rekao je Ponoćko i napomenuo da će se zbog posledica poplava raditi revizija poslovnog plana EPS-a.

Ponoćko je, govoreći o šteti koju je TENT pretrpeo zbog poplava, rekao da je ta termoelektrana osigurana kod Viner osiguranja i da očekuje će ta osiguravajuća kuća isplatiti štetu TENT-u.

On je naveo da je samo na Termoelektrani Kolubara, koja je u sastavu Privrednog društva TENT, a na kojoj je zbog poplava došlo do eksplozije i požara, šteta procenjena na oko četiri do pet miliona evra.

Na TENT-u B je najveća šteta na pumpama i motorima koji su se nalazili ispod nivoa zemlje, ali su te štete sanirane, rekao je Ponoćko i naglasio da je najveća šteta za TENT zbog neisporuka struje.

"Kada jedan termoblok u TENT-u ne radi dnevna šteta je oko 200.000 evra," naveo je direktor obrenovačke termoelektrane.

On je dodao da se u TENT-u nije odustalo od remonata i da će od 1. jula početi najveći ovogodišnji remont bloka A3.

Zamenik generalnog direktora EPS-a Životije Jovanović poručio je da će se EPS maksimalno potruditi da tokom zime obezbedi sigurnost snabdevanja potrošača strujom i da će, ako bude trebalo, uvoziti potrebne količine struje, ali je pre svega prioritet da se do zime osposobe za rad kolubarski kopovi koji su poplavljeni.

Nivo vode se smanjuje na kolubarskom kopu Veliki Crljeni, ali su potrebne pumpe većeg kapaciteta da bi se ubrzalo isušivanje tog kopa i nadamo se da će to biti u najskorije vreme i da štete na potopopljenim bagerima neće biti velike, dodao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: