Srbija

Ponedeljak, 19.05.2014.

12:29

Arapi stigli u BG-projekti u najavi

Saradnja Srbije i UAE, iako je u poslednje dve godine povećana za 50 odsto, i dalje je nedovoljna i treba je unaprediti, jer potencijala za to ima.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS) u Beogradu, koji je organizovan za vreme posete državno-privredne delegacihje UAE Srbiji, rečeno je da prostora za proširenje saradnje ima u svim oblastima, posebno u poljoprivredi, energetici, novim tehnologijama, farmaciji i turizmu.

Istaknuto je i da mnogo prostora ima i za proširenje zajedničkih privrednih aktivnosti i promocije na trećim tržištima. Ministar privrede Srbije Dušan Vujović kazao je da je boravak delegacije UAE u Srbiji u periodu od 19. do 22. maja i prisustvo na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu prilika da se predstavnici Emirata na licu mesta upoznaju s potencijalima i mogućnostima za saradnju sa Srbijom.

On je podsetio da je do sada Srbija sa Emiratima potpisala, pored krovnog sporazuma prošle godine, i niz bilateralnih sporazuma o saradnji u raznim oblastima. Vujović je najavio da će uskoro Srbija sa UAE potpisati i memorandum o razumevanju u oblasti turizma.

Prema rečima Vujovića, za Srbiju je posebno značajan kreditni aranžman od milijardu dolara od UAE dat pod veoma povoljnim uslovima, ali i sredstva od 100 miliona dolara koja su obezbeđena za sistem navodnjavanja u Srbiji.

On je zahvalio na dosadašnjoj pomoći UAE Srbiji, a posebno onoj koju ta zemlja pruža u ovim kritičnim trenucima i pozvao je još jednom sve privrednike da pomognu u normalizaciji stanja, jer kako je naglasio, prava pomoć će tek bti potrebna.

Predstavnik Ministarstva ekonomije UAE Mohamed al Kait kazao je da očekuje da će privrednici dve zemlje na današnjim sastancima razmeniti iskustva i pronaći nove mogućnosti za saradnju.

On je izrazio i očekivanje da će ovakvih skupova ubuduće biti više, jer su oni prava prilika za unapređenje saradnje, kroz razmenu stavova i iskustava da se bolje sagledaju investicione mogućnosti.

Kait je istakao i da su, prema analizama značajnih međunarodnih finansijskih institucija, UAE najbezbednija destinacija za investicije i da će imati važnu ulogu u globalnoj privredi.

Prvi dogovori i ugovori

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da su srpske kompanije napravile prve preliminalrne dogovore i ugovore sa kompanijama iz UAE.

Ljajić je, nakon sastanka sa 20 kompanija iz UAE, koji je održan u Beogradu, izjavio da su neke od ovih arapskih firmi otvorile ili će otvoriti svoje kancelarije u Srbiji. On je rekao i da su one zainteresovane da posluju i sa kompanijama iz Srbije.

"Razgovarali smo o izgrađni hotela u Beogradu i pojedinim planinskim centrima Srbije. Takođe smo razgovarali i o izgradnji šoping molova u Begradu", rekao je Ljajić novinarima nakon sastanka.

On je dodao i da je bilo reči o izvozu naših poljopivrednih proizvoda na arpsko tržište, kao i da postoji mogućnost saradnje u blasti građevinske i IT industrije.

"U poseti je jedna velika farmaceutska kompanija koja je zainteresovana za kupovinu i privatizaciju naših kompanija iz ove oblasti", rekao je Ljajić i dodao da postoji prostor i za saradnju u oblasti nekretnina.

Ljajić je istakako da bi ovu šansu Srbija trebalo da iskoristi, a da to podrazumeva efikasnost na više polja, skraćivanje biokratskih procedura, jer će to biti najbolji signal za sve investicije i ulagače u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: