Prave "alas" i štrajkuju

Zaposleni u preduzeću Teleoptik Žiroskopi stupili su u štrajk zbog višemesečnih neisplaćenih zarada, kolektivnih ugovora i zato što status preduzeća nije rešen.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2014.

19:14

Default images

Kako je saopšteno je iz Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost", nakon više od 10 dana od najave štrajka i pregovora sa rukovodstvom preduzeća nijedan štrajkački zahtev nije ispunjen i da su zato zaposleni u preduzeću Teleoptik Žiroskopi stupili u štrajk.

Štrajkački zahtevi odnose se na isplatu zaostalih zarada, potpisivanje Kolektivnog ugovora kod poslodavca i rešavanje statusa preduzeća. U saopštenju se dodaje da zaposlenima u tom preduzeću zarade kasne pet meseci, a da je visina zarada u tom preduzeću nešto veća od minimalne zarade.

Teleoptik Žiroskop je preduzeće u državnoj svojini koje se bavi proizvodnjom opreme za odbrambenu industriju, podseća sindikat ističući da je ono veoma značajno za privredu Srbije i da je neophodno da država, odnosno nova Vlada Srbije hitno reši njegov status.

U saopštenju se napominje da preduzeće radi na izvoznom programu izrade raketa tipa ALAS za Ujedinjene Arapske Emirate, a vrednost ove investicije je 200 miliona dolara, a sklopljeni su i međunarodni ugovori za Alžir.

U saopštenju sindikata navodi se da je neshvatljivo da se ne daje značajnija podrška za izvozne programe i da se za izvozne poslove koji donose dobit državi, dozvolilo petomesečno kašnjenje u isplati zarada, što ozbiljno ugrožava egzistenciju zaposlenih i njihovih porodica.

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" smatra da je neophodno da se u pregovore oko štrajkačkih zahteva što pre uključe i predstavnici Ministarstva privrede i Ministarstva odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: