Krstić u ponoć odleteo po mlrd. USD

Ujedinjeni Arapski Emirati odobrili su povoljan kredit za Srbiju od milijardu dolara, a Vlada Srbije usvojila je jednoglasno zaključak o prihvatanju tog zajma.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

18:35

Default images

Ministar finansija Lazar Krstić u ponoć putuje u Abu Dabi, gde će potpisati ugovor o zajmu ovog kredita.

Prema rečima ministra finansija, Srbija će pod ovim uslovima na godišnjem nivou uštedeti 40 miliona dolara (300 miliona evra), odnosno oko 400 miliona dolara za deset godina.

"Zajam prihvaćen uz kamatnu stopu od dva odsto, rok dospeća je deset godina. Glavnica se ne otplaćuje do kraja perioda, što znači da postoji grejs period od deset godina na glavnicu", objasnio je Krstić.

Prema rečima ministra finansija, povlačenje ovog kredita može da se desi onog trenutka kada se stvore zakonski uslovi, odnosno kada skupština bude mogla da ga ratifikuje, što znači - posle izbora, a to će biti, najverovatnije u drugom kvartalu 2014.

"Novac je neobojen, što je atipično, to znači da ne postoje nikakvi uslovi kako taj novac možemo da trošimo. Mi trenutno razmatramo opcije kako ćemo da ga trošimo, da li ćemo na otplatu skupih kredita, što je možda najhitnije", rekao je Krstić.

Ministar kaže da će nam deo novca omogućiti da uspostavimo ekonomsku politiku koja će nam pomoći da prebrodimo socijalni efekat krize i da damo zamajac stranim i domaćim investitorima. Krstić je objasnio da bi se država, s obzirom na budžetski deficit, svejedno zadužila za ovaj iznos, ali ne pod ovim uslovima.

"Sa ovim uslovima, štedimo 40 milona dolara godišnje. To je bukvalno kao poklon, kao da je neko izvadio iz džepa i dao Srbiji taj novac", rekao je Krstić i dodao da je ovo važan signal međunarodnoj zajednici i investitorima da je naš kredibilitet bio uspešan.

Krstić kaže i da je ovo znak da saradnja sa UAE napreduje odlično. Potpredsednik Vlade Srbije u ostavci Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada ranije nije dobila povoljniji kredit.

"Na ovome smo na godišnjem nivou uštedeli trećinu onoga što prikupimo solidarnim porezom", rekao je Vučić, koji je najavio da će gradnja fabrike Utva u Pančevu početi do kraja godine.

"Zahvaljujući dobrim političkim odnosima i vezama sa vladom Abu Dabija i sa šeikom Muhamedom uspeli smo da za građane Srbije taj novac obezbedimo", rekao je Vučić.

Prema rečima vicepremijera, novac od zajma biće iskorišćen za popunjavanje rupa u budžetu i za reprogramiranje najnepovoljnijih kredita sa kamatom od 7,5 odsto koji su uzimani ranije. Ipak, on očekuje, da će bar deo tog novca moći da se uloži u proizvodnju.

"Na kraju se prijateljstvo i poverenje isplatilo za građane Srbije. U jednom danu u jednom trenutku uštedeli smo 300 miliona evra i to je veliki uspeh za naš narod i za našu zemlju" rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

398 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: