Delta se možda vraća u maloprodaju?

Delta holding je saopštio da je 2013. ostvario operativni profit od 36,6 miliona evra, a da na kraju ove godine očekuje dvostruko bolji rezultat.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.02.2014.

12:54

Default images

Kompanija je najavila investiciju u izgradnju centra Delta planet kod Autokomande, a njen vlasnik Miroslav Mišković je nagovestio i moguć povratak u maloprodaju.

Holding za 2014. planira operativni profit od 57,8 miliona evra i operativni promet od oko 665 miliona evra, naveo je potpredsednik Delte Dejan Jeremić.

On je naveo da je najveći deo prometa ostvarila Delta agrar grupa od 38 odsto, a potom i Delta Đenerali sa 20 odsto.

"Prošle godine Delta holding je u budžet Srbije uplatio 87 miliona evra", kazao je on i dodao da je od toga 70 miliona evra bilo od PDV-a.

Revizorski izveštaj o poslovanju Delta hoildinga u 2012. godini ocenjen je rejtingom B+, istakao je Jeremić.

Vlasnik kompanije Miroslav Mišković rekao je da je razvoj Delte bio zasnovan na prodaji kompanija i podsetio da je u 2005. godini holding prodao Delta banku za 400 miliona evra, Delta osiguranje za 120 miliona evra, a u 2011. prodat je maloprodajni lanac Maksi za 932 miliona evra, što je ukupno 1,5 milijardi evra u proteklih 10 godina.

"U tom periodu Delta holding je popravljao devizni bilans Srbije za oko 200 miliona evra godišnje", tvrdi Mišković.

On je rekao da će kompanija zaposliti 500 ljudi ove godine, a najavio je i mogućnost povratka u poslove maloprodaje.

Na pitanje da li je to izvesno, odnosno da li će to biti preuzimanje trgovinskog lanca, osnivanje novog i da li će to biti u Srbiji ili regionu, Mišković nije želeo da da precizan odgovor.

"U 2014. godini Delta holding će biti aktivan u prodaji i kupovini kompanija", rekao je Mišković, ali nije želeo da iznosi detalje navodeći da se "aktivno vode pregovori" o tim poslovima.

Prema rečima Miškovića, kojem se sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima, razvoj Delta hodinga nije se zasnivao na operativnom prihodu, već na kupovini i prodaji kompanija.

"Delta holding je u poslednjih 10 godina ostvario 1,5 milijardi evra prihoda od prodaje kompanija u svom posedu, a imala je u tom periodu prihod od 500 miliona evra od izvoza", rekao je on i pozvao sve privrednike da zapošljavaju mlade i otvaraju nova radna mesta.

Kompanija planira i izgradnju distributivnog centra u Staroj Pazovi, kao i rekonstrukciju Male kule u bivšem kompleksu Geneksa na Novom Beogradu, u koji će biti uloženo 5,3 miliona evra.

Jeremić se osvrnuo i na poslovnu saradnju Delte sa velikim trgovinskim lancima Lidl i Karfur.

"Sa Karfurom i Lidlom potpisali smo tri ugovora, dva sa Lidlom i jedan sa Karfurom i nadamo se da ćemo uz uspostavljanje zakonskih propisa omogućiti dolazak tih kompanija na srpsko tržište", kazao je on.

Jeremić nije hteo da precizira o kakvim ugovorima se radi, kao ni da navede druge detalje o tom poslu.

Istakao je da prošle godine nijedna kompanija nije raskinula ugovor o saradnji sa Delta holdingom i da je bilo produžetka nekoliko ugovora o zastupništvu određenih svetskih brendova, ali i novih poslova.

"Delta planet" čeka novi zakon

Mišković je najavio da Delta ove godine namerava da investira 200 miliona evra u gradnju tržnog centra na Autokomandi u Beogradu, ali da se za početak projekta čeka usvajanje zakona o planiranju i izgradnji.

Ako do toga ne dođe, dodao je on, planirano je da se grade dva tržna centra u regionu.

Mišković, vlasnik holdinga, koji zapošljava 8.000 ljudi, pozvao je sve privrednike u Srbiji da zapošljavaju mlade i otvaraju nova radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Podeli: