"Sramna prodaja Vršačkih vinograda"

Ministar privrede Saša Radulović rekao je da je postupak prodaje Vršačkih vinograda kineskoj kompaniji "Guan nan" sraman i nezakonit.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.11.2013.

10:23

Default images

Radulović je najavio da će svi odgovorni biti kažnjeni.

"Ovo je katastrofa, odgovorni će odgovarati, prvo državni organi, pa i ostali. Ovo je bio nezakonit postupak. Ministarstvo traži da se postupak poništi i da uđemo u novu proceduru, ovo je zaista sramota", kazao je Radulović za televiziju "Pink".

Predsednik grupacije Guan nan Cai Šaosjong, na juče održanoj konferenciji za novinare rekao je da je Vršačke vinograde legalno kupio i zatražio od vlade da poštuje zakon i potpiše privatizacioni ugovor o prodaji Vršačkih vinograda.

Dodao je i da je doživeo neprijatnosti u Ministarstvu privrede, odnosno da je izabčen iz ministarstva i da Radulović nije hteo da ga primi.

Radulović je za "Pink" naveo da najveću odgovornost za postupak privatizacije Vršačkih vinograda snosi Agencija za privatizaciju i objasnio kako je taj "nezakonit postupak" sproveden.

Prema njegovim rečima, Vršački vinogradi su kupljeni po ceni koja je bila niža od vrednosti zaliha, na tenderu koji je organizovan posle samo osam dana od odluke SIEPA da da "podsticaj za radna mesta bez ikakve investicije".

"Situacija je trenutno ovakva, sada svi zaposleni treba da dobiju otkaz, a država treba da isplati socijalni program i da otpremnine. Nakon toga investitor dobija 1.000 evra po radnom mestu, za upošljavanje radnika. Ispada da smo na kraju investitoru dali par miliona evra i da on dobija svu imovinu", rekao je Radulović.

Kompanija Guan nan pobedila je na trećem tenderu za Vršačke vinograde s ponudom od 5,3 miliona evra, gde je bila i jedini ponuđač 26. jula ova godine. Privatizacioni ugovor još nije potpisan, jer je 5. avgusta, kada je bilo zakazano, potpisivanje odloženo.

Premijer Ivica Dačić rekao je juče da ne zna ko je kriv za situaciju,ali da Kinezi svakako nisu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić krajem septembra najavio je da će država utvrditi ko je kineskoj kompaniji omogućio kupovinu Vršačkih vinograda po nižoj ceni od realne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

14 h

Podeli: