Nema konačnog dogovora o HR duvanu

Pregovori o stopi oporezivanja hrvatskih cigareta prilikom uvoza u Srbiju su u završnoj fazi, ali konačnog dogovora još nema, kaže ministar Ljajić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2013.

12:25

Default images

Ništa nije potpisano, a ta odluka na kraju mora biti potvrđena u parlamentu, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine, Rasim Ljajić.

Ljajić je na pitanje opozicije u Skupštini Srbije rekao da je Srbija juče poslala pismo Evropskoj komisiji u kome je rekla da prihvata metodologiju, što znači, kako je objasnio, da Srbija "želi da razgovara".

"Tačno je, bili smo pod velikim pritiskom. Nikada nisam rekao da su nam šanse velike, rekao sam ulazimo u pregovore, da su nam ruke vezane. Imali smo nepovoljnu carinsku stopu, a većina drugih zemalja je to već prihvatila", kazao je Ljajić.

On je podsetio da se pregovara od novembra prošle godine, ali sa EK, a ne s Hrvatskom, i dodao da to nema veze sa posetom predsednika Hrvatske Ive Josipovića Srbiji, ali da "ima veze sa izveštajem EK", kao i da je "zaprećeno da će izveštaj biti obojen činjenicom da nije postignut dogovor".

Kako je objasnio, to nije izuzetak, već pravilo koje EU koristi kada neka članica ulazi u Uniju, kako bi je štitila i omogućila joj da bude što pripremljenija za punopravno članstvo.

Ljajić je naveo da je tako i Hrvatska morala da se povinuje pravilima kada su njeni značajni trgovinski partneri, Rumunija, Bugarska, Mađarska i Slovačka, ušle u EU.

Prema njegovim rečima, nepovoljna pozicija Srbije po pitanju uvoza hrvatskih cigareta potiče iz sporazuma s Hrvatskom o carinama za pojedinu robu, kojim je definisano da carinska stopa za uvoz cigareta bude 15 odsto, a za izvoz naših u Hrvatsku 38 odsto.

To je, kako je objasnio, dovelo do toga da Srbija godišnje ne proda ni jedan kamion, a Hrvatska čak 1.600 tona.

Prilikom ulaska u CEFTA, dodao je Ljajić, preuzete su te carinske stope koje su važile na osnovu sporazuma koje su zemlje imale.

On je rekao da Srbija, ipak, može očekivati pogodnost za izvoz cigarete u Hrvatsku uz stopu od 0,0 odsto, a bila je 38 odsto, kao i da Beograd nastoji da poveća kvotu za izvoz šećera u EU.

"Prvi put možemo da očekujemo da imamo povećane te kvote. To nije lako. Ne kažem da ćemo uspeti, ali postoji optimizam", rekao je Ljajić.

Oštra polemika poslanika oko carine za cigarete

U Skupštini Srbije je povedena oštra rasprava poslanika oko carinskih stopa na uvoz cigareta iz Hrvatske, tokom koje je opozicija tražila da se objasni zašto Srbija čini takav “ustupak”.

Tako je debata o izmenama Zakona o zaštiti konkurencije, koje su na dnevnom redu, pala u senku rasprave o carinskim stopama za cigarete, u kojoj su se demokrate i naprednjaci međusobno optuživali i za stanje u srpskoj ekonomiji.

Poslanik DSS Dejan Mihajlov upitao je koji su razlozi da Srbija izlazi na taj način u susret Hrvatskoj, i pod koljim uslovima domaći proizvođači izvoze cigarete u tu zemlju.

"Šta smo mi od njih dobili da bi napravili takav ustupak ", upitao je Mihajlov i dodao da "u Hrvatskoj ne mogu da budu postavljene ni dvojezične table, a Srbija uvozi duvan iz fabrike duvana u Rovinju pod nepovoljnim uslovima".

Poslanik DS Božidar Đelić apelovao je na Vladu Srbije da ne prihvati pregovarački okvir sve dok Srbija nešto ne dobije zahzvrat.

"Apelujem na Vladu da ne prihvata okvir sve dok nešto ne dobijemo, ne možete da dajete, a da ništa ne dobijate", rekao je Đelić.

On je istakao da duvanska industrija nije samo izvoz cigareta, već je to "jug Srbije, poljoprivrednici u Vranju, Nišu koji proizvode duvan".

"Čini se da ste napravili grešku", poručio je Đelić i još jednom podvukao da se ne prihvata okvir dok se nešto ne dobije zauzvrat.

Poslanik DS Srđan Milivojević je ocenio da je reč o “skandaloznoj odluci” da se na cigarete iz Hrvatske i dalje primenjuje CEFTA sporazum, iako je reč o zemlji koja je sada članica EU i upitao zašto se Srbija “odriče 300 miliona evra”.

“Zašto onda predlažete mere štednje kada će građani to morati da nadoknade. Građani Srbije štede da bi Hrvatska imala”, rekao je Milivojević, koji je upitao i da li vlada zna da se “udružuju najveći hrvatski trgovinski lanac 'Agrokor' i 'Merkator' i koliki će njihov udeo biti na srpskom tržištu”.

Liberali su, takođe, upitali zašto je vlada krila da je pristala na tu stopu i zašto poslanici to saznaju preko Tvitera.

Poslanik LDP Ivan Andrić je rekao da se tu pre svega radi o 130.000 radnika u toj industriji koji će time biti oštećeni i zatražio da Vlada dostavi "šta je dogovreno i šta je prihvaćeno".

Demokrate i naprednjaci debatovali su i o tome ko je odgovoran za stanje u ekonomiji.

Portparol komesara za proširenje Štefana Filea, Peter Stano, izjavio je sinoć da je EK zadovoljna što je Srbija revidirala stav i pristala na očuvanje postojećih kvota cigareta iz Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: