EU: SRB promenila stav o HR duvanu

Evropska komisija je zadovoljna što je Srbija revidirala stav i pristala na očuvanje postojećih kvota cigareta iz Hrvatske, izjavio je portparol komesara Filea.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2013.

19:41

Default images

Spor između Srbije i Hrvatske izbio je nakon što je Srbija zatražila da se Hrvatskoj, koja je letos postala članica EU, oduzme privilegija na izvoz cigareta u Srbiju po tarifi četiri puta nižoj od one koja važi za ostale članice Unije, a koje je uživala dok je bila članica CEFTA (Centralnoevropski sporazum o spoljnoj trgovini).

"Srbija je nakon konstruktivne diskusije promenila svoju poziciju i prilagodila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S SP) tako da se očuva tradicionalni protok robe u skladu sa regulativom koju je donedavno važila unutar CEFTA", naveo je Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

Pozicija Srbije je bila da Hrvatska, nakon napuštanja CEFTA i učlanjenja u EU, mora da se odrekne povlašćenog odnosa koji je uživala na osnovu ranije važećeg sporazuma.

Evropska komisija je, međutim, zauzela suprotno stanovište, sa obrazloženjem da je običaj da nove članice EU zadrže privilegije koje su imale u okviru regionalnih trgovinskih ugovora.

Kako je Tanjug ranije javio, kritika vlastima u Srbiji zbog insistiranja na povećanju dadžbina na uvoz cigareta iz Hrvatske bila je uvršćena i u nacrt godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Stano nije mogao da odgovori na novinarsko pitanje kada je i na kom nivou stav Beograda o ovom pitanju promenjen, ali je naglasio da je Komisija zadovoljna što je do te promene došlo.

Istovremeno, on je ukazao da EK još razmatra zahtev Srbije da joj se zauzvrat poveća kvota za bescarinski izvoz šećera u EU.

"Komisija je spremna da razmotri zahtev Srbije u okviru odgovarajuće procedure predviđene SSP-om tokom pregovora čiji se početak očekuje u bliskoj budućnosti", rekao je Stano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: