Stiže prvih 100 mil € iz Abu Dabija

Srbija će u narednih deset dana dobiti prvih 100 miliona evra iz Abu Dabi Divelopment fonda za navodnjavanje, kaže prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 29.09.2013.

12:45

Default images

Reč je o kreditu na 20 godina, sa pet godina grejs periodom, i kamatom od 2,5 odsto, kazao je Vučić u obraćanju članovima SNS-a u prostorijama stranke u Kruševcu.

On je objasnio da će se ovim kreditom pokriti 25.000 hektara zemljišta najmodernijom opremom za navodnjavanje.

Vučić je najavio da će narednih dana biti potpisan i memorandum o razumevanju, a zatim u narednih šest nedelja i ugovor sa kompanijom Mubadala o centru za istraživanje.

Ova kompanija bi uložila u taj centar oko 400 miliona evra, dodao je Vučić.

Govoreći o novim investicijama, prvi potpredsendik vlade je kazao da očekuje i otvaranje fabrike Boš u Šimanovcima u novembru.

"U novembru bi jedna inostrana kompanija koja se bavi proizvodnjom kablova za automobilsku industriju mogla da otvori prvih 500 radnih mesta, a očekujemo da će do kraja sledeće godine da se otvori još 1.000", kazao je Vučić.

On je izrazio očekivanje da će Mercedes ući u Ikarbus, a kako je rekao, nada se i u FAP, istakavši da Srbiju očekuje mnogo novih investicija.

Vučić je primetio da su za Srbiju vesti jedino kada su loše i kada imaju negativistički pristup, i da je za Srbiju još uvek važniji pristup kritkovanja nego kada se otvaraju nove fabrike i kada se nešto radi.

Kraj "lažne priče" o restrukturiranju

Vučić je rekao da je kruševački "14. oktobar" zajedno sa FAP-om, Prvom petoletkom i Fabrikom kablova jedno od četiri preduzeća u kojima će se prvo završiti "lažna priča" o restrukturiranju i propadanju preduzeća, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Pitanje Industrije mašina i komponenata (IMK) '14. oktobar' je najteže pitanje za Srbiju zato što su prethodne vlasti uništile preduzeće, razorile ga, fabrika de fakto ne radi, snalazili smo se, pomagali preko Kolubare i na različite načine, da negde nešto uđe u tu fabriku", rekao je Vučić u Ćićevcu.

On je precizirao da će se rešenje za ove četiri fabrike pokušati pronaći u pronalaženju strateškog partnera koji bi uložio novac i podigao ta preduzeća.

"Za teške mere puna podrška Vlade"

Vučić je izjavio i da će u narednim danima biti predložene ekonomske i druge mere, među kojima i one koje će predložiti ministar finansija, i da će one imati podršku čitave vlade.

"Neke od teških stvari koje ćemo preduzeti, ovih dana ćemo predložiti, a i ono što ministar finansija bude predložio imaće punu podršku i predsednika vlade, i moju, i našu", rekao je Vučić. SNS kao najodogovornija snaga u društvu, rekao je Vučić, mora da vodi računa o napretku i modernizaciji, da se ne staje pred teškim odlukama i da se ne razmišlja o rejtingu i popularnosti, "već kako Srbiju da izvučemo iz krize".

Vučić je rekao da je Srbija bila u situaciji kao Grčka i Španija pre četiri godine, ali da tadašnje rukovodstvo to nije htelo da prizna građanima i nikakve reforme nije sprovelo.

On je dodao da Grčka sada izlazi iz krize, sledeća godina u toj zemlji će biti godina industrijskog rasta, ali i da se plaši da je Srbija dovedena u situaciju da bez preduzimanja teških mera bude u gorem stanju nego Grčka.

Vučić je poručio da, ako neko ne razume potrebu i težinu mera koje će biti preduzete, da sa tim problema nema i da uvek može da bude smenjen...

"Za nas je najvažnije da imamo legitimitet i podršku građana i želim da verujem da građani znaju da su ovo ispravni koraci, kao i da ništa ne pada s neba", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: