Svet 1

01.05.2024.

18:35

Raspada se front u Donjecku: Rusi prodiru iza linije odbrane VIDEO

Prodor ruskih snaga u Očeretino stvorio je pretnju od opkoljavanja jedinica ukrajinske vojske koje pripadaju takozvanoj Donjeckoj grupi.

Izvor: TV Front

Raspada se front u Donjecku: Rusi prodiru iza linije odbrane VIDEO
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV 45342

Podeli:

Svi pokušaji da se popravi situacija su propali, tako da postoji velika verovatnoća povlačenja na nove granice. O tome piše ukrajinsko izdanje „Strana.ua“.

Preuzimanje kontrole nad Očeretinom i nastavak napadne operacije u zapadnom i severnom pravcu omogućava ruskim snagama da dođu do pozadine odbrambenih linija koje su ukrajinske oružane snage upravo počele da grade u ovoj oblasti. Glavna opasnost od ovakvog manevra za Oružane snage Ukrajine je u tome što iza njih nema odbrambenih linija, minskih polja itd. Sada postoji opasnost od opkoljavanja velike grupe ukrajinskih vojnika ako se situacija ne popravi.

"Glavni problem za ukrajinske oružane snage sa ovim prodorom je to što ruske trupe dolaze iza linija utvrđenja koje su ukrajinske snage počele da grade posle gubitka Avdejevke. Pozadi, gde nema neprekidnih linija rovova ili minskih polja", piše Strana.ua.

U zavisnosti od pravca dalje operacije, Oružane snage Rusije u ovoj oblasti mogu da blokiraju ukrajinske trupe u oblasti Kurahova ili Torecka. Generalno, ovaj prodor dao je Oružanim snagama Rusije mogućnost da napadnu iz četiri pravca, dok Oružane snage Ukrajine nemaju snage i sredstva da ih zaustave. General Sirski traži rezerve, ali to je sada teško, situacija je teška u blizini Časov Jara, za koje je naređeno da se ni pod kojim uslovima ne preda ruskim snagama. Dakle, kod Očeretina jedini izlaz je povlačenje nazad.

"Ako Oružane snage Ukrajine imaju problema sa rezervama, onda će se postaviti pitanje potrebe (…) da se organizuje masovno povlačenje na nove linije odbrane kako bi se izbeglo opkoljenje", dodaje izdanje.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: