Srbija

Petak, 12.04.2013.

11:07

Evo šta je Etihad "spremio" za Jat

Plan koji je trenutno u fazi razrade mogao bi da bude poslednja i u isto vreme najbolja šansa za Jat, piše vazduhoplovni portal Tango Six blog.

Izvor: B92, Tango Six blog

Default images

Kako se navodi, nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad, želi da postavi svoj operativni menadžment kojim bi efektivno vodila Jat, ali bi Srbija i dalje ostala većinski vlasnik Jata sa 51 odsto vlasništva.

Prema pisanju ovog portala, osnovne pretpostavke i plan “menadžment akvizicije” Etihada nad Jatom zvuče više nego dobro. Naime, kako Tango Six ekskluzivno saznaje osnovni uslovi Etihada su postavljanje svog operativnog menadžmenta kojim će oni efektivno voditi Jat kao avio-kompaniju. Ta činjenica će se ogledati u formi 49 odsto vlasništva, dakle država Srbija ostaje većinski vlasnik Jata.

"U menadžment strukturi Etihad bi trebalo da ima CEO-a, CFO-a i COO-a. Predsednik upravnog odbora će biti Srbin koji će predsedavati nad tri člana odbora iz Srbije i tri člana odbora iz Etihada što će državi kao vlasniku obezbediti većinu za strateške odluke. Dnevno i operativno vođenje kompanijom, kadrovska politika i svi detalji koji su nekada bili u ingerenciji politike i aktuelnih političkih okolnosti biće na minimum pet godina kompletno prepušteni menadžmentu Etihada. Etihad će, pod uslovom da država preuzme sadašnje dugove, obezbediti operativni kapital i preuzeti deo obaveza iz ugovora Jata sa Erbasom", piše Tango Six.

Posle sastanka srpskog ministra finansija sa Džejmsom Hoganom u Abu-Dabiju započeto je due diligence skeniranje Jata koje će trajati između četiri i šest nedelja. Nakon toga će se potpisati konkretni ugovori i planirana struktura upravljanja će efektivno započeti. Planirani codeshare ilustruje ozbiljnost namere i najavljuje sve perspektive koje se na taj način otvaraju Jatu. Za početak, Jat će po prvi put od devedesetih pod svojim JU kodom moći da prodaje sedišta svog novog partnera na interkontinentalnim rutama po svojim tarifama. Ne postoji bolji praktični način razrade interkontinentalnih linija ukoliko Jat za koju godinu konačno bude u stanju da realizuje svoj let sa svojom ili iznajmljenom letelicom, navodi portal.

Ono što Jat dobija u miraz sa partnerom kao što je Etihad su zajednički, veoma povoljni, ugovori za handling, znatno jeftinije gorivo, pogodnosti za putnike kao što su loungevi, frequent flyer programi, piše Tango Six.

Jat će se tako dugoročno vezati za Erbas jer je Etihad jedan od najvećih mušterija evropskog proizvođača putničkih aviona. Ono što je možda najzanimljiviji detalj je ponuda Etihada da u okviru novog partnerstva oni plate tzv. pre-delivery payment (prvu stavku nakon koje Erbasovi u Jatovom vlasništvu mogu sleteti u Beograd) i da preko banaka u Emiratima Jatu daju kredit za otplatu njegovih aviona po kamatnoj stopi koja je možda najniža trenutno u svetu. To bi, ukoliko se realizuje, bilo razrešenje potpisanog ugovora o kupovini novih Erbasova za Jat iz 1998. godine koji će zbog navedenog statusa Etihada kod Erbasa verovatno biti realizovan efikasnije i brže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

4 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: