U jami 40 godina, a penzije nema

Iako rudari u Srbiji imaju beneficiran radni staž kako bi zbog teških uslova rada stekli pravo na penziju na vreme, oni to pravo zbog zakona ne mogu da ostvare.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

10:24

Default images

Dešava se da i sa 40 godina radnog staža rudari još obvaljaju teške poslove u rudarskim jamama jer nemaju dovoljno godina starosti da bi otišli u penziju.

Zbog toga je sindikat Rudara u RTB Bor pre dve godine pokrenuo inicijativu za promenu tog dela zakona, a koja bi obuhvatila rudarski posao.

Međutim uprkos brojnim obećanjima bivše i aktuelne vlasti to se još uvek nije dogodilo.

Vasa Nestorović i Nebojša Mušić rudari borskog rudnika Jama, iako obojica imaju više od po 40 godina radnog staža, prema aktuelnom zakonu, još uvek ne mogu u penziju jer nemaju dovoljno godina starosti. U trenutku kada budu ispunili taj zakonski uslov kažu, pitanje je da li će biti živi i zdravi.

"U Jamu sam već 29, skoro 30 godina. Voleo bih da odem u penziju jer osećam da sam veoma iznemogao i fizički i psihički", kaže rudar Vasa Nestorović

"Pre dve godine sam napunio 40 godina radnog staža. Osećam se iscrpljeno i premoreno", kaže rudar Nebojša Mušić

Zbog izuzetno teskih uslova za rad rudari imaju pravo na beneficirani radni staž kako bi na vreme ostvarili pravo na penziju. Međutim, to je, kažu u sindikatu, samo mrtvo slovo na papiru jer aktuelni zakon anulira sve njihove godine teškog rada u rudarskoj jami.

"Svi mi moramo da čekamo starosnu granicu za odlazak u penziju. Pa više puta se desi da napunimo 45 godina radnog staža, a ne stignemo do limita starosne granice. U Australiji 20 godina kalendarskih automatski ideš u penziju. Nama do starosne granice treba najmanje 30 godine", kaže Ljubiša Miljković, predsednik Samostalnog sindikata rudnika bakra Bor.

Zbog ovakve, kako kažu u sindikatu, apsurdne situacije pre dve godine pokrenuta je inicijativa za promenu aktuelnog zakona kako bi se i rudarima u Srbiji, baš kao i u drugim zemljama u svetu, omogućilo da u penziju odu na vreme. Zahteve sindikata u boru podržava i menadžment RTBa

"Moramo podržati zahteve rudara da nakon ispunjenja staža sa beneficijama ne čekaju da napune 55 godina da bi otišli u penziju jer u tom slučaju beneficija ništa ne znači i destimuliše decu, radnike i rudare da se bave rudarenjem", kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor.

Sindikalci tvrde da su mnogi aktuelni ali i bivši ministri prilikom poseta rudniku, ili u predizbornim kampanjama obećavali promenu dela zakona koji se bi se odnosio na rudare. Međutim, kažu, izbori su prošli, obećanja su ostala, a na rudare se zaboravilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: