Ipak jedno poskupljenje struje

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se ne razmišlja o dva, već o jednom poskupljenju struje u sledećoj godini.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 27.12.2012.

18:08

Default images

"Ministarstvo nikada nije najavilo da će sledeće godine biti dva poskupljenje struje", izjavila je ministarka za Tanjug.

Zorana Mihajlović je ponovila da će krajem prvog kvartala 2013. godine električna energija svakako jednom poskupeti.

”Koliki će biti procenat poskupljenja struje i kada će do njega doći, odlučiće Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), kao regulatorno telo, u čijoj je to nadležnosti", napomenula je ministarka.

Ona je ponovila da će socijalne karte za siromašne potrošače koji će plaćati nižu cenu struje biti spremne do kraja ove godine, a novi tarifni sistem u januaru sledeće godine.

Mihajlovićeva je rekla da je juče razgovarala sa članovima AERS-a o organizacionim stvarima, koje moraju da se urade da bi se moglo uopšte govoriti o poskupljenju cena struje i gasa.

Stručnjaci za energetiku su ocenili da bi, osim najavljenog poskupljenja električne energije u prvom kvartalu 2013. godine, bilo potrebno još jedno poskupljenje struje u Srbiji pre leta, da bi EPS "stao na svoje noge" i da se ta strateški važna kompanija ne uruši.

Elektroprivreda Srbije još nije podnela zahtev za poskupljenje struje AERS-u i EPS će po završetku ove poslovne godine uraditi proračune o realnom povećanju cena struje, a sve drugo bi bile spekulacije, pre nego što se urade te kalkulacije, rečeno je Tanjugu u EPS-u.

Zahtev za poskupljenje gasa od 10 odsto AERS-u je, međutim, podneo “Srbijagas”, rečeno je Tanjugu u toj Agenciji i istaknuto da se u toku neophodne analize za opravdanost poskupljenja cena gasa koje još nisu završene.

U Agenciji nisu mogli da kažu kada bi saglasnost za eventualno poskupljenje gasa mogla biti doneta, dok se ne završe sve analize i uzmu u obzir troškovi poslovanja javnog preduzeća Srbijagas, koje je tržilo poskupljenje tog energenta.

Veliki potrošači za postepeno poskupljenje

Veliki industrijski potrošači struje zatražili su postepeno poskupljenje struje i prelazni period od šest meseci za otvaranje tržišta, predviđeno za 1. januar 2013, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, najavljeno jednokratno povećanje cene struje od 60 odsto za potrošace priključene na visoki napon, direktno će izazvati nagli, visok rast troškova proizvodnje.

To je istaknuto na sastanku koji je u PKS na inicijativu kvalifikovanih kupaca struje na visokom naponu, odnosno najvećih industrijskih potrošača električne energije u Srbiji, održan 21. decembra.

Izneta je zabrinutost da će najavljeno povećanje cene struje dovesti do smanjenja proizvodnje.

"Deo novih viših troškova proizvodnje pokrile bi kompanije, ali deo bi se preneo na rast cena gotovih proizvoda, što bi za posledicu imalo dodatni uticaj na smanjenje tražnje, rast inflacije i pad industrijske proizvodnje u Srbiji", izjavila je potpredsednica PKS-a Vidosava Džagić.

Zakonom o energetici predviđeno je da od 1. januara 2013. godine otpočne liberalizacija elektroenergetskog tržišta.

Najveće industrijske potrošači moraće da nađu snabdevača strujom na tržištu i da plate cene koje se slobodno formiraju.

PKS je navela da, prema obaveštenju koje su dobili industrijski proizvođači, cena bi bila za oko 60 odsto viša od dosadašnje prosečne cene električne energije, a najavljeno je i povećanje cena korišćenja mreže za prenos struje za oko 37 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: