Kineski Koridor 11 kao dar za Božić

Ministarstvo građevine i urbanizma potpisalo je predugovor za izgradnju dela Koridora 11 sa predstavnicima kineske kompanije "Šandong haj-spid grup".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2012.

13:01

Default images

Reč je o dve deonice autoputa - od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. Vrednost te investicije je 333 miliona dolara.

Predugovor su potpisali ministar Velimir Ilić, predstavnik kineske kompanije Liu Cičeng i direktor preduzeća Koridori Srbije Dmitar Đurović.

Ministar Ilić je najavio da će uskoro biti potpisan i konačni ugovor i da bi prvi radovi mogli da počnu već u martu, a rok za završetak radova je 38 meseci od potpisivanja.

"Ova važna investicija je poklon građanima Srbije za novogodišnje i božićne praznike", rekao je Ililć.

Deonice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga su deo budućeg autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom, kako i deo tzv. Koridora 11, koji u budućnosti treba da poveže Temišvar-Beograd-Bar-Bari. Ističući da će izgradnja te dve deonice, koje su ukupno dugačke oko 50 kilometara, biti finansirana sredstvima iz već odobrenog kineskog kredita uz kamatu od 2,5 odsto.

Ilić je dodao da će maksimalno odstupanje od projektovane cene biti do 10 odsto.

Učešće kineske kompanije u tom projektu iznosiće 51 odsto, a srpskih preduzeća 49 odsto, s tim što će ukupno angažovanje radne snage iz Srbije na tom projektu biti oko 70 odsto, rekao je Ilić.

Ilić je dodao da će pripremni radovi trajati tri meseca, a u realizaciji projekta koristiće se domaći kamen, mazut i bitumen.

Uključivanje Kineza u gradnju autoputa, prema rečima Ilića, veoma je važno, a dogovor sa kineskom kompanijom su pomogli Ambasada Kine u Beogradu, Vlada Srbije i Kabinet predsednika Republike.

Direktor Koridora Srbije je poručio da je to preduzeće spremno za realizaciju tog projekta i da će se potruditi da sve bude dobro urađeno i završeno u predviđenom roku.

Ambasador Kine u Srbiji Džang Vanšu je kazao da su odnosi Srbije i Kine veoma dobri u poslednje dve godine i da su nova vlada i ministar Ilić dodatno unapredili tu saradnju.

Vanšu je naglasio da je saradnja Kine i Srbije naročito dobra u realizaciji infrastrukturnih projekata u našoj zemlji, gde su kineske kompanije sve prisutnije.

Uskoro dogovor i za put Zemun-Obrenovac

Predviđena izgradnja autoputa od Obrenovca do Preljine kod Čačka je u potpunosti finansijski pokrivena, istakao je ministar, dodajući da će se autoput od Beograda do Obrenovca graditi javno-privatnim partnerstvom.

Reč je o saobraćajnici od tzv. Kineskog mosta (Zemun-Borča) u Beogradu do Obrenovca, sa novim mostom preko reke Save. Za tu deonicu autoputa se neće uzimati kredit već će se taj projekat finansirati naplatom putarine na novom autoputu, najavio je ranije ministar Ilić.

Izgradili najduži most na svetu

Kompanija "Šandung Gaosu grup" ili "Šandung haj spid grup korporejšn" (SDHS) lider je u izgradnji i upravljanju transportnom infrastrukturom širom NR Kine.

Reč je o državnom preduzeću sa sedištem u Đinanu, glavnom gradu južne provincije Šandong. Kompanija je osnovana 1948, a tokom više od pet decenija razvoja postala je građevinska firma poznata kod kuće i u inostranstvu.

SDHS je, kako se navodi na internet strani kompanije, 2010. ostvario profit od skoro 590 miliona dolara, čime se našao među najprofitabilnijim firmama na nivou provincija u NR Kini.

SDHS trenutno upravlja sa 1.500 kilometara završenih autoputeva, 436 km autoputeva u izgradnji, 482 km izgrađene pruge i 743 km pruge u izgradnji.

Kompanija je u junu 2011. otvorila most Đaodžou, dug 42 kilometra, koji se prostire između distrikta Ćingdao i Huangdao u Šandungu i koji je najduži prekomorski most u svetu.

Pre izgradnje mosta Đaodžou, najduži most takve vrste bio je na jezeru Pontčartrejn, u američkoj saveznoj državi Luizijani, dugačak 38,42 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: