Siromašnima vaučeri za struju

Više od 400.000 socijalno najugroženijih u Srbiji imaće pravo na olakšice u plaćanju računa za električnu energiju, piše "Politika".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2012.

11:19

Default images

Državna sekretarka u Ministarstvu rada Brankica Janković kaže da će se najsiromašniji građani naći na socijalnoj karti energetski ugroženih potrošača.

Kako navodi, reč je o penzionerima čija primanja ne prelaze 12.898 dinara, porodicama koje koriste socijalnu pomoć i dečji dodatak do određenog limita, ali i socijalno ugroženima kojima je zahtev za pomoć odbijen, a kojima treba pomoć.

Pomenute kategorije stanovništva naći će se, prema rečima Jankovićeve, imaće povlastice u plaćanju struje od januara 2013. godine. Ona objašnjava da je ovde reč o karti energetski ugroženih potrošača, a ne klasičnoj socijalnoj karti.

“Očekujemo da ćemo se uskoro sastati sa nadležnima u Ministarstvu energetike, budući da je formirana radna grupa koja radi na izradi ovih karata, kako bismo se dogovorili za dalje korake”, kaže Jankovićeva.

Konačna lista i broj domaćinstava koje će imati beneficije još nisu utvrđeni, objašnjava ona, ali navodi da su poznati kriterijumi po kojima će se vršiti izbor za energetski ugrožene potrošače.

Do sada je utvrđeno da se radi o 400.000 socijalno ugroženih koji će najverovatnije struju plaćati vaučerom na kom će biti navedeni kilovati i ime i prezime nosioca domaćinstva.

“Biće ostavljen prostor i za određen broj korisnika za koje smo sigurni da su ugroženi, ali koji zbog neinformisanosti nisu u sistemu socijalne zaštite i ne znaju da postoji mogućnost da ostvare neko od prava i socijalnu zaštitu. To su ugrožena seoska staračka domaćinstva, obično samačka ili dvočlana”, objasnila je ona.

Dalji broj korisnika beneficije zavisiće od dogovora s Ministarstvom energetike i skalom koju je Ministarstvo rada utvrdilo, a u nju bi trebalo da uđu i deo korisnika porodica koje koriste dečji dodatak, pravo na tuđu negu i pomoć, penzioneri sa najnižim primanjima, pod uslovom da žive sami i da ne ostvaruju nikakav drugi prihod.

Osim vaučera kojim bi plaćali struju razmišlja se i o još dva modela poznata i u drugim zemljama – model direktne i indirektne novčane pomoći, s tim što se mora voditi računa da se direktno dobijen novac ne utroši za nešto drugo.

Jankovićeva, međutim, nije mogla da precizira da li će se ceo posao završiti do Nove godine, mada se sve radi u tom pravcu.

Podsetimo, ministarka emergetike Zorana Mihajlović najavila je juče, gostujući u "Kažiprstu" RTV B92, da će struja u Srbiji poskupeti do kraja marta, ali nije mogla da precizira u kom procentu.

Različito od dosadašnje pomoći

Razlika između ove pomoći energetski ugroženim potrošačima i one koju sada daje EPS se razlikuje utoliko što ove povlastice koje predlažu ministarstva rada i energetike ne postavljaju nikakve uslove.

Do sada je dobijanje prava na popuste pri podmirivanju računa bilo uslovljeno redovnim plaćanjem ili potrošnjom do 500 kilovata mesečno. U Srbiji inače, čak 1,8 miliona potrošača ostvaruje pravo na povlastice pri plaćanju električne energije.

Najviše je onih koji do predviđenog datuma plate račune i automatski smanje svoje troškove za pet odsto. Popust od 15 odsto mogla su da koriste domaćinstva koja troše do 500 kilovata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: