Hoće li nam Rusi uopšte dati kredit

Beograd očekuje 300 miliona dolara do kraja godine, a preostalih 700 miliona tokom naredne godine. Uskoro sastanak dva ministra finansija, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.10.2012.

12:42

Default images

Ruski kredit od milijardu dolara za podršku srpskom budžetu, prema očekivanjima Vlade, naći će se u državnoj kasi. Deo od 300 miliona do kraja ove godine, kako je predviđeno rebalansom, a preostalih 700 miliona tokom naredne, što je već ukalkulisano u nacrt budžeta za 2013.

Ali kako prenosi Itar-tas, ruski ministar finansija Anton Siluanov tvrdi je da u ovom trenutku Rusija nema planova za kredit Srbiji, ali da će se uskoro sastati sa kolegom Mlađanom Dinkićem. Kako nezvanično saznaju „Novosti“ sastanak bi trebalo da bude održan u prvoj polovini novembra u Beogradu.

"O kreditu su razgovarali predsednici Rusije i Srbije, ja sam povodom kredita pisao premijeru Medvedevu, a ministar finansija svom ruskom kolegi, o tome su razgovarale i radne grupe", kaže premijer Ivica Dačić.

"Dogovori su obavljeni na najvišem nivou, a u Rusiji se zna ko odlučuje o ovako važnim pitanjima. U decembru ću biti u Rusiji na otvaranju radova na Južnom toku, mislim da problema neće biti jer su nam strateški interesi zajednički. Razgovaraćemo i o Sartidu, a sa predstavnicima njihove najveće državne banke i o podsticanju privrednih aktivnosti", kaže Dačić.

Ministar prirodnih resursa Milan Bačević, kopredsednik Komiteta za međuvladinu saradnju Srbije i Rusije, koji je prvi i izašao u javnost sa informacijom o ruskom kreditu od milijardu dolara u petak nije želeo da komentariše izjavu Antona Siluanova.

Pre više od dve godine, Ruska Federacija načelno je odobrila milijardu dolara vredan zajam Srbiji. Od tog iznosa, budžetu je gotovo odmah prebačeno 200 miliona dolara, dok projektni deo zajma još uvek nije do kraja definisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: