Usvojen Predlog budžeta za 2013.

Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta za 2013. godinu kojim je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 25.10.2012.

15:40

Default images

Predlogom republičkog budžeta planirani su prihodi od 956,4 milijarde dinara, a očekivani rashodi 1.078,3 milijardi dinara, na osnovu čega će deficit budžeta biti za 81,7 milijardi dinara manji nego u 2012.godini.

"Budžet predstavlja balans između štednje i podsticaja", kazao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i naglasio da ga je Vlada usvojila jednoglasno.

On je najavio i da će predlog budžeta biti usvojen u Skupštini Srbije pre 20. novembra.

Deficit konsolidovanog budžeta Srbije koji obuhvata i pokrajinski, opštinske budžeta i fondove, kao i Puteva Srbije iznosiće 132,3 milijardi dinara odnosno 3,6 odsto BDP-a. Prihodi na nivou cele države u 2013. godini trebalo bi da budu 1.685,2 milijarde dinara, a rashodi 1.817,5 milijardi dinara.

Planirano je da Srbija u 2013. zabeleži rast BDP od dva odsto, a da inflacija na kraju godine iznosi 5,5 procenata.

Budžetom su povećani rashodi za socijalnu zaštitu za oko sedam milijardi dinara, a najveće uštede su napravljene kod rashoda za subvencije koje su smanjene za sedam milijardi dinara.

Uštede u budžetu se pojavljuju svuda gde je bilo neophodno ali se istovremeno ima u vidu da teret krize u najmanjoj mogućoj meri padne na socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Rashodi za kupovinu roba i usluga su smanjeni za 4,6 milijardi dinara, a rashodi po osnovu budžetskih kredita 4,1 milijardu.

Budžetom je predvidjeno povećanje subvencija za poljoprivredu za oko šest miijardi dinara, a kapitalni izdaci su povećani za 4,1 milijardu dinara.

Budžet za 2013. godinu je kreiran tako da je moguće zaustavljanje rasta javnog duga. Minus u državnoj kasi će biti skoro prepolovljen sa 6,8 odsto BDP-a u 2012. na 3,6 odsto.

Budžet za narednu godinu je usvojen u skladu sa budžetskim kalendarom, što nije bila praksa prethodnih šest godina.

Pajtić: Nismo konsultovani

Iz Novog Sada stižu zamerke da pokrajinske vlasti nisu konsultovane u izradi budžeta.

"Ukoliko ne bude ostvaren onaj finasnjski minimum za koji postoji garancija u Ustavu mi ćemo preduzeti korake koji će podrazumevati tužbe pred nadležnim sudovima. Mi prosto nemamo druge mehanizme osim da se obratimo onim institucijama koje su nadležne jer je neko dužan taj svoj dug da isplati", kaže premijer Vojvodine Bojan Pajtić.

Stručnjaci ocenjuju da su ovakve projekcije budžete previše optimistične. Prihodi su precenjeni, a nerealno je očekivati da će rashodi biti znatno umanjeni nego prethodnih godina.

"Rashodi su podcenjeni ako se vlada bude držala ovog budžeta može biti nestašica u drugoj polovini godine. Jer smanjene su robe i usluge pa ako država ne bude plaćala lekove, neće biti lekova kao što je bio slučaj i ove godine pa kad se sve uzme u obzir mislim da je deficit veći za 30, 40 milijardi nego sto je zvanično procenjeno - 122 milijarade", kaže Mijat Lakićević, urednik u Novom magazinu.

Novu injekciju budžetu u narednoj godini, mogla bi da donese prodaja Telekoma koji će dobiti novog vlasnika u slučaju dobre i prihvatljive ponude za državu. Da li je budžet dobar osim parlamenta procenjivaće i MMF čiji bi predstavnici trebalo da dođu u Beogradu sredinom novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: