Dačić i Krugman o ekonomskoj krizi

Premijer Ivica Dačić razgovarao je sa dobitnikom Nobelove nagrade za ekonomiju Polom Krugmanom o ekonomskoj situaciji u Srbiji i putevima za izlazak iz krize.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

12:04

Default images

Dačić je, kako je saopštila Vlada Srbije, preneo američkom ekonomisti stav Vlade po kojem za izlazak iz krize nisu dovoljni restriktivna politika i štednja.

Nova vlast u Beogradu, poručio je Dačić, nastoji da podstiče potrošnju investicionim projektima, posebno infrastrukture, energetike i poljoprivrede pošto je to, kako je istakao, put za otvaranje novih radnih mesta.

Krugman je prilikom susreta istakao da se kriza u privredi najlakše prevazilazi stimulisanjem državne potrošnje.

Dačić je pred početak predavanja Pola Krugmana rekao da je politika Vlade čvrsta finansijska disciplina, štednja države, a ne građana jer građani nemaju šta da štede.

Dačić je kazao da se politika Vlade poklapa sa stavovima Krugmana koji ukazuje da, ako se smanji potrošnja, nema ko da kupuje i ulazi se u začarani krug.

Dačić je naveo da kada privatni sektor ne može da investira, onda to treba da uradi država.

Kazao je i da je razgovarao s nobelovcem i predstavio mu stanje privrede Srbije, ali je rekao da od njega ne može da očekuje savet jer se kriza u Srbiji ne može rešiti uvidom u parametre na jedan dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: