Ruski UGMK neće Železaru Smederevo

Uralska rudarsko-metalurška kompanija (UGMK) nije zainteresovana za kupovinu Železare "Smederevo", izjavio je direktor te ruske kompanije Andrej Kozicin.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.10.2012.

16:17

Default images

"Nama to preduzeće nije zanimljivo, nismo podneli prijavu za učesće na tenderu", rekao je Kozicin novinarima, a prenosi Interfaks. Reč je o kompaniji sa kojom je o kupovini smedersevske železare pregovarala vlada Mirka Cvetkovića, dok sadašnja vlada Ivice Dačića o prodaji železare pregovara sa jedonm drugom velikom ruskom kompanijom.

Kada je u aprilu ove godine tadašnja vlada raspisala tender za Železaru, saopštila je da su UGMK, ukrajinski Doneckstalj i Junajted Pilsen (United) biznismena Igora Šamisa, podneli prijavu za učešće na tenderu za kupovinu Železare "Smederevo". Tom prilikom je predloženo da cena za železaru bude jedan dolar.

Prema podacima sa sajta kompanije, Uralska rudarsko-metalurška kompanija je u 2010. godini imala konsolidovanu prodaju od 5,2 milijardi dolara, a čisti prihod 742 miliona dolara.

Interfaks navodi da srpska vlada od potencijalnog kupca zahteva konsolidovani prihod za 2011. godinu od najmanje milijardu evra ili posedovanje aktive od 1,5 milijardi evra.

UGMK nema nikakve akcije na Balkanu, ali od 2004. godine realizuje produkciju rudnika bakra u Majdanpeku, navodi ruska novinska agencija.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će tokom ove nedelje će biti raspisan tender za privatizaciju Železare "Smederevo".

On je rekao da se privode kraju pregovori sa velikom ruskom kompanijom i da je postignut dogovor da država zadrži 25 odsto udela u toj kompaniji.

"Pošto imamo snažan interes jedne velike ruske kompanije za pokretanje Železare i investicije u čak neke potpuno nove kapacitete koji trenutno ne postoje u Smederevu, mi ćemo raspisati tender za privatizaciju", rekao je Dinkić.

On, ipak, nije precizirao o kojoj je kompaniji reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: