Fidelinka nudi 20 dinara za pšenicu

Kompanija Agroposlovi, zakupac Fidelinka mlinarstva, ponudila je ovdašnjim poljoprivrednicima akontativnu cenu ovogodišnje pšenice od 20 dinara po kilogramu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2012.

19:02

Default images

Kako je izjavio Komercijalni direktor ove kompanije, Dejan Pilja,“Agroposlovi” kao zakupac Fidelinkinih mlinova, spremni su da otkupe “svu ponuđenu količinu pšenice”.

“Poljoprivrednim proizvođačima je ponuđeno ili da skladište ovogodišnji rod po određenim uslovima, gde im se nudi paritetna i ušurna meljava, ili da je prodaju po akontacionoj ceni od 20 dinara po kilogramu. Krajnju cenu ćemo da isplatimo na kraju žetve, oko 15. jula” , rekao je Pilja.

On je ocenio da je u ovom momentu jako teško reći koliko će iznositi krajnja cena ovogodišnjeg roda pšenice.

Do sada nijedna mlinska kompanija nije izašla sa zvaničnom otkupnom cenom. I kod drugih (mlinova) je slična situacija, mada smo mi dali malo veću akontativnu cenu, a na ovom nivou (20 din/kg) smo i targetirali ovogodišnju cenu pšenice” , rekao je Pilja.

Kako je najavio , plan meljave Fidelinkinog mlina u narednom periodu je od 4.500 do 5.000 tona mesečno, odnosno 45.000 do 50.000 tona u narednih godinu dana. “Slobodna je volja poljoprivrednika da li će nam prodati pšenicu po ovoj ceni, ili će je uskladištiti kod nas pod jasno utvrdjenim uslovima. Mi ćemo u narednih 10 – 12 meseci sukcesivno isplaćivati pšenicu, po tržišnim cenama u tom momentu, u mesečnoj količini od 4.500 do 5.000 tona” , rekao je Pilja.

On je napomenuo da se prijemna mesta “Agroposlova” nalaze u Subotici, Aleksandrovu i u Bajmoku, a prijem se vrši od 6 do 22 sata uveče.

Agroposlovi su u oktobru 2011. godine zakupili brend Fidelinka i dva mlina sa ciljem da obnove proces meljave pšenice u Aleksandrovu i kukurza u Bajmoku. Na taj način, 70 radnika koji su zbog stečaja Fidelinke ostali bez posla vraćeno je na radna mesta.

Prema izveštaju Gradske službe za poljoprivredu, pšenica je do sada skinuta u Subotici sa 2.890 od ukupno 19.650 hektara. Prosečan prinos iznosi 4,4 tone po hektaru, a vlaga zrna se kreće između 12 i 13 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: