Ovča: 1400 stanova, kvadrat 600 EUR

Na levoj obali Dunava, u beogradskom naselju Ovča, 2013. će započeti gradnja stambeno-poslovne četvrti sa 1.200 socijalnih stanova i 200 stanova solidarnosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.05.2012.

13:38

Default images

Ovaj kompleks, sastavljen od 4 bloka, prostiraće se na gotovo 8 hektara, a biće izgrađeno blizu 100.000 kvadrata.

Projektanti su predvideli da unutar blokova budu i škola, vrtić, mala pijaca, sportski tereni, parkovi i igrališta, a na obodu su prostori za starije. Većinu svojih potreba stanari mogu da zadovolje u okviru kompleksa.

U budućem kompleksu u Ovči, prema procenama, stanovaće oko 4.500 ljudi. Budući da je u pitanju naselje koje je na samom obodu grada, te na neki način i izolovano, prilikom izrade rešenja posebno se vodilo računa da budući stanovnici imaju sve neophodne sadržaje u samom kompleksu.

Kada je reč o veličini stanova koji će biti građeni, u pitanju su garsonjere, jednosobni i dvosobni. Osim toga, stanovi su osmišljeni na takav način (raspored prozora i sl), da se određene sobe mogu podeliti na manje.

Procena cene kvadrata u ovom naselju zasad nije rađena, a cena socijalnih stanova u Novom Beogradu iznosila je oko 10.050 evra. Prosečna cena kvadrata u Ovči, prema podacima agencija za nekretnine, je između 600 i 800 evra, a može se očekivati da stanovi u ovom naselju budu još jeftniji.

Stanovi solidarnosti, njih 200, biće građeni iz novca zatečenog na računu Fonda solidarnosti, koji je od pre dve godine u okviru Agencije za investicije.

Kako je ranije objavio Blic, stanovi solidarnosti, prema nezvaničnim informacijama, biće namenjeni zaposlenima u preduzećima koja su uplaćivala porez na fond zarada do 1. jula 2004, bez obzira da li te firme još postoje ili su privatizovane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: