Svaki radnik ima "svog" penzionera

Neodrživa je i alarmantna situacija u Srbiji da jedan zaposleni radi za jednog penzionera, dok javna preduzeća nepotrebno troše milijarde evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

19:33

Default images

Predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik istakao je da u Srbiji na penzije iz budžeta odlazi 13 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Lisovolik objašnjava da je to mnogo više od evropskih zemalja gde se, osim u Italiji i Ukrajini, u proseku izdvaja 5,9 odsto BDP-a.

On je rekao da javni dug Srbije, koji je premašio 45 odsto BDP-a, uopšte više nije nizak, te istakao da Srbija može postati konkurentna u regionu i Evropi ako smanji rashode, prvenstveno u javnoj potrošnji.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor rekao je da javna preduzeća u Srbiji nepotrebno troše milijarde evra i da taj trošak čini tri odsto BDP-a, te da je doprinos privatnog sektora u BDP-u Srbije svega 60 odsto, manje nego u zemljama regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: