Srbija

Nedelja, 04.03.2012.

15:26

Tadić predstavlja "naš fijat" svetu

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić će u Ženevi 6.marta na 82. Međunarodnom salonu automobila prisustvovati promociji novog Fijata “500L“.

Izvor: Tanjug

Default images

Tadić će, naime, obići Fijatov izložbeni prostor na kom će biti promovisan novi model koji će se proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, koji će u Ženevi doživeti svetsku premijeru.

Predsednik Tadić će se, tom prilikom, sastati i sa generalnim direktorom Fijat-Krajsler grupacije Serđom Markjoneom.

“Fijat 500L“ će se proizvoditi u novoj fabrici u Kragujevcu na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju koji su 2008. godine potpisali Grupacija Fijat Automobili i Vlada Republike Srbije. Tim strateškim ugovorom, italijanski Fijat je vlasnik 67 procenata Fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Investicije Fijata i vlade Srbije u kragujevačku fabriku automobila, sudeći prema ranijim izjavama predstavnika obe strane, premašuju milijardu evra, pri čemu je samo vrednost opreme koja je instalirana u pogonima u Kragujevcu veća od 600 miliona evra.

Serijska proizvodnja novog modela automobila, kako se najavljuje, trebalo bi da počne ovog leta, a sredinom ovog meseca probna proizvodnja delova za taj automobil, u pogonima koje su u Kragujevcu, na prostoru nekadašnje kasarne u Grošnici, izgradili glavni Fijatovi dobavljači.

Početna cena iznosiće oko 16.000 evra i potvrđeno da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj sa dizel motorom.
Dugoočekivani model novog automobila do skoro je srpskoj javnosti bio poznatiji sa radnim nazivom "el zero", a sada ima zvaničan naziv "500L" i, kako je objašnjeno iz Fijata, skraćenica "L" potiče od reči "lardž" (veliki), što znači da je reč o produženoj i povećanoj verziji modela "fijat 500".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: