Ko pita za brend samo da je jeftino

Poluprazan novčanik određuju koji će se proizvodi naći na rafovima, pa ne čudi što je sve manje brendiranih proizvoda u ponudi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

09:50

Default images

S druge strane, raste učešće privatne trgovačke robne marke u ponudi velikih supermarketa jer ima znatno niže cene.

Prometnici u Srbiji sve češće nude sopstvene robne marke, namirnice koje se svakodnevno kupuju. Pored brašna, pirinča, kafe - kao privatne robne marke, sve češće su u ponudi i jogurt, pavlaka, sir, ali i mesne prerađevine, kobasice i salame.

Takvi proizvodi su i do 20 odsto jeftiniji od standardne ponude, pa i ne čudi što raste njihovo učešće u prometu.

I dok je to ranije bilo zastupljeno sa svega dva-tri odsto ukupne ponude, sada je taj postotak i do desetak puta uvećan.

Podatak da privatne robne marke čine i do 45 odsto prometa maloprodajnih lanaca u Evropi pokazuje da je, ističe Martina Petrović, asistent za odnose sa javnošću „Deleza“, kupovina ovih proizvoda karakteristika razvijenih potrošačkih društava, a ne posledica ekonomskih kriza.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da je takva ponuda u ovakvim uslovima kupovne moći građana bila i očekivana.

"Kao i u svetu, i kod nas se odomaćila ponuda trgovačkih marki, gde se zbog manjih troškova osetno smanjuje nivo maloprodajnih cena" , ističe Bogosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: