Manje zagađenje, jeftinija vožnja

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja podneće inicijativu za izmenu zakona o registraciji vozila.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

17:38

Default images

Time bi se omogućila niža cena registracije za automobile koji emituju manje ugljen-dioksida po pređenom kilometru, najavio je državni sekretar u tom ministarstvu Bojan Đurić.

Đurić je kazao da se na tu ideju došlo budući da tim zakonom do sada nije bilo predviđeno da se emisija gasova sa efektom staklene bašte smatra bitnom kategorijom za olakšice prilikom registracije.

On je kazao da usled te mere neće biti manjka u budžetu i da će se taj novac samo drugačije raspoređivati.

Đurić je kazao da je dogovoreno formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Ministarstva finansija, MUP-a, Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

"Nadamo se da ćemo ovu godinu završiti jednim novim zakonom koji će biti više fer prema kupcima vozila koja imaju ekološke komponente", kazao je on i objasnio da će to značiti da automobili koji emituju manje ugljen-dioksida po pređenom kilometru imaju nižu cenu registracije, u odnosu na velike zagađivače, kakva su obično terenska vozila.

Đurić je kazao da se nada da će posao na izmeni zakona početi za nekoliko nedelja i da će biti završen do polovine godine.

Prema njegovim rečima, više će plaćati vlasnici vozila koji ne brinu o životnoj sredini, odnosno o emisiji izduvnih gasova, a znatno manje vozila sa "ekološkom crtom".

Đurić je naveo podatak da je u 2011. godini u Srbiji registrovano svega 60 hibridnih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

4 h

Podeli: