NS: Ćute i trpe iz straha od otkaza

Inspekciji za zaštitu na radu u Novom Sadu zaposleni prošle godine prijavili 19 slučajeva mobinga. Javilo se 13 žena i osam muškaraca. Bilo je 700 nadzora.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2012.

13:05

Default images

I posle više od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na poslu, radnici i dalje trpe razne oblike mobinga, najviše zbog straha da će ostati bez radnog mesta, ali i zato što su nedovoljno informisani o institucijama od kojih mogu da traže zaštitu.

Mada se činilo da su zaposleni u niskom startu čekali donošenje tog zakona, na osnovu prijavljenih slučajeva se zaključuje da se češće odlučuju da ćute i trpe. Inspekciji za zaštitu na radu, u 2011. godini, sa problemom zlostavljanja na radu, javilo se 19 radnika. Među njima koji su tražili da ih zaštite od mobinga bilo je 13 žena i osam muškaraca. Inspektori su istovremeno uradili oko 700 nadzora u preduzećima.

Prilikom kontrola u firmama, po rečima Ljiljane Stojšić, načelnika Inspekcije za zaštitu na radu, proverava se da li postoji pravilnik o pravilima ponašanja i da li su radnici potpisali taj dokument. U tih 700 kontrola, kod četiri poslodavca je bilo nekih problema, i naloženo im je da ih otklone.

"Od njih 19 koji su nam se obratili, u većini slučajeva se ispostavilo da nisu pravilno shvatili način na koji treba da reše problem, odnosno da je potrebno najpre pokrenuti postupak kod poslodavca. Pomoć su prvo tražili u inspekciji", objašnjava Stojšićeva.

Na mobing se žale radnici i iz privatnog i iz društvenog sektora, ali je, kaže naša sagovornica, među onima koji se osećaju zlostavljano na radnom mestu više onih iz javnih preduzeća.

U polovini tih slučajeva utvrđeno je da nije bilo mobinga, a da su radnici neke postupke pretpostavljenih doživeli kao zlostavljanje.

Jedna od mnogih koja se odlučila na ćutanje je i Novosađanka L. N. Neisplaćene zarade i doprinosi su, kaže, najmanje neprijatno od onoga što su ona i njene koleginice doživljavale na poslu od pretpostavljenog.
Bez posla, sa dve fakultetske diplome, prihvatila je posao u jednoj piceriji, gde su radnice kažnjavane zbog slabog pazara, a upućene su im pretnje kada je gazda saznao da su se obratile inspekciji rada.

Uradila je jedino što joj je preostalo - dala je otkaz!

U Sudu 24 tužbe

U Osnovnom sudu u Novom Sadu prošle godine podnete su 24 tužbe zbog mobinga.

Profesor novosadskog Filozofskog fakulteta Milenko Perović je krajem maja prošle godine bio osuđen za mobing i diskriminaciju i tom presudom je bio obavezan da plati 350.000 dinara odštete svom nekadašnjem asistentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: