Jat: Telefoni 1.000 evra po komadu

"Jat ervejz” je u 2010. godini potrošio 450.000 evra na kupovinu fiksnih IP telefona, govori izveštaj Državne revizorske institucije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.12.2011.

15:57

Default images

Bivši direktor te kompanije Srđan Radovanović odobrio je nabavku 572 telefona od telekomunikacione kompanije SITA za 50.176.000 dinara, iako je njihova procenjena vrednost na 33 miliona.

Kao da to nije dovoljno, zbog neplaćanja na vreme kompanija SITA je početkom godine ispostavila račun uvećan za devet miliona dinara, pa ispada da je jedan telefon Jat platio više od 1.000 evra.

Radovanović je formirao komisiju koja je trebalo da sprovede javnu nabavku, što nikada nije učinjeno, pritom zaobišavši pravnu i finansijsku službu, govori izveštaj DRI. Da sve bude gore, zaposleni sumnjaju da je baš svih 570 telefona isporučeno Jatu. "Telefoni su preplaćeni, a direktor je prilikom nabavke mimoišao pravnu i finansijsku službu, što je bilo obavezno po propisanom pravilniku o finansijskom poslovanju. Ugovor je u Jatu viđen tek kada ga je SITA dostavila zajedno sa fakturom, a tada je već bilo kasno za ispravke", navodi izvor blizak MUP-u i navodi da je istraga u toku.

Pored brojnih nepravilnosti u poslovanju, koje je DRI utvrdila za 2010. godinu kada je nacionalna avio-kompanija u pitanju, nabavka telefona i centrala je samo još jedna u nizu.

Prema nalazu revizora, Jat je početkom 2010. godine otpočeo otvoreni postupak nabavke 572 IP komada telefona. Kako se dodaje inicijator ove nabavke bio je tadašnji izvršni direktor Direkcije informacione i komunikacione tehnologije u Jat ervejzu, a odobrio generalni direktor Radovanović, koji je ujedno i formirao Komisiju za sprovođenje nabavke.

"Revizorima nije poznato zbog čega Komisija nije sprovela javnu nabavku", ističe se u revizorskom izveštaju. Revizori dalje objašnjavaju da je SITA, multinacionalna kompanija koja se bavi telekomunikacijama i to samo za potrebe avio-saobraćaja, 21. 2. 2011. godine obavestila v.d. generalnog direktora Jata da dug po računu za IP telefone iznosi 59.208.000 dinara i to pod pretnjom prinudne naplate.

Ove obaveze nastale su po aneksu ugovora od 25. 10. 2010. godine koji je potpisao tadašnji generalni direktor kompanije, neposredno pred svoju smenu.

Ono što je zanimljivo jeste to što je, prema izveštaju revizora, direktor Direkcije informacione i komunikacione tehnologije, "nekoliko dana pre smene, potpisao protokol kojim se konstatuje da je SITA uspešno izvršila obaveze i u potpunosti ispunila sve zahteve u skladu sa navedenim aneksom ugovora, odnosno da je isporučena i instalirana oprema (IP telefoni)“.

Ona to zapravo nije učinila, jer oprema nije tada bila instalirana. Međutim, SITA je ovo umela da iskoristi i ubrzo zatim je dostavila fakturu Jatu, kao da je regularno obavila svoj deo ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: