NBS: Prinudna uprava u Agrobanci

Narodna banka Srbije uvela je prinudnu upravu u Agrobanci, čime je prestala funkcija dosadašnjih članova upravnog i izvršnog odbora te banke.

Srbija

Izvor: Novosti, Press

Četvrtak, 29.12.2011.

23:47

Default images

Prinudna uprava uvedena je pošto je u postupku kontrole poslovanja Agrobanke utvrđeno da kapital kojim ona raspolaže ne odgovara nivou rizika koji je ta banka preuzela u dosadašnjem poslovanju, saopštila je NBS.

Istom kontrolom utvrđen je zadovoljavajući nivo likvidnosti banke koji je iznad propisanog minimalnog nivoa. U centralnoj banci naglašavaju da i nakon uvođenja prinudne uprave Agrobanka pod novim rukovodstvom nastavlja da redovno posluje i pruža usluge svojim klijentima.

U NBS objašnjavaju da prinudna uprava predstavlja jednu od korektivnih mera koju centralna banka preduzima kada utvrdi da su ispunjeni propisani uslovi i kada oceni da će se promenom načina upravljanja i rukovođenja bankom poboljšati njeno finansijsko stanje, odnosno zaštititi depoziti građana i privrede.

Za prinudne upravnike Agrobanke imenovani su Milorad Džambić i Julije Miladinović.

Prema Zakonu o bankama, prinudna uprava uvodi se najduže šest meseci, a NBS je posle toga može produžiti na još tri meseca, ako utvrdi da je potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: