Zbog marži pada cena mesa i mleka

Uredba kojom će trgovačke marže na osnovne životne namirnice biti ograničene do 10 odsto biće usvojena do kraja godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2011.

10:55

Default images

Sa ovim ograničenjem najveće uštede potrošači će ostvariti na mesu i mleku, jer će najveća cena dugotrajnog mleka iznositi najviše 71 dinar po litru, piletina će koštati oko 200 dinara za kilogram, a svinjski but oko 400.

Kalkulacije za ostale osnovne životne namirnice pokazuju da će suncokretovo ulje koštati oko 120 dinara, s obzirom na to da ono u nabavci staje 102 do 105 dinara po litru, dok bi šećer trebalo da košta 88 dinara, budući da je nabavna cena sa PDV-om 80 dinara za kilogram. Najveće uštede biće ostvarene na mesu.

Ako je ulazna cena pilećeg belog mesa 320 dinara za kilogram, ono će u maloprodaji koštati oko 380 dinara, a ne 560, kao što je sad kod nekih trgovaca. Kilogram piletine koštati oko 200 dinara, a svinjskog buta oko 400.

Veće cenovne promene ne treba očekivati jedino kod brašna jer je cena te namirnice u maloprodaji približna.

Iako se poslednjih dana moglo čuti kako bi ograničavanje marži moglo da dovede do nestašica osnovnih životnih namirnica u maloprodaji, uredba bi trebalo da sadri propise kojima će nestašice biti sprečene.

Osim ogarničavanja marži, u okviru ove uredbe biće i mera kojom će biti ograničen tzv. bezuslovni povrat robe proizvođačima od strane trgovaca. Na ovaj način država želi da natera trgovce da bolje planiraju nabavke kako se hrana ubuduće ne bi mnogo bacala, što bi moglo doprineti dodatnom padu cena hrane.

Plastično rečeno, ako od 1.000 poručenih tegli krastavca on proda pet, trgovac bez ikakvih teškoća proizvođaču može da vrati 995 neprodatih teglica, jer im je u međuvremenu istekao rok. A to je ne samo čist gubitak za proizvođače nego i direktan trošak za potrošače, jer povrat poskupljuje proizvođačku cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: