Tranzit gasa plaćamo nerealno mnogo

Tranzit gasa preko Mađarske, od 70 miliona evra godišnje, plaćamo više nego što je realno. Tranzit bi mogao biti niži za 20 odsto, tvrdi Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.12.2011.

16:15

Default images

Sastanak o izmeni ugovora o tranzitu preko Mađarske, zakazan je za 23. decembar u Budimpešti, kada će pokušati da se izmeni postojeći ugovor, jer je u pojedinim tačkama loš za Srbiju.

Ako se dogovor ne postigne, Srbija će potražiti pomoć arbitraže u Ženevi , kaže Bajatović. Novi, desetogodišnji ugovor o isporuci ruskog gasa Srbiji, kojim bi se precizirao način transporta i cena po kojoj će ovaj energent ubuduće stizati u našu zemlju, „Srbijagas“ bi s „Gaspromom“ mogao da potpiše 22. decembra u Moskvi, potvrdio Dušan Bajatović, generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas.ovek „Srbijagasa“.

"Pitanje dugoročnog ugovora s „Gaspromom“ nije samo stvar očekivanih pogodnosti kada je reč o ceni gasa, već i budućih zajedničkih poslova „Gasproma“ i „Srbijagasa“ po pitanju gradnje novih gasnih elektrana i skladišta gasa, koji bi Srbiji obezbedio još veću konkurentnost na energetskom tržištu" , precizirao je Bajatović.

Upitan kako bi se, ukoliko Gasprom kupi ukrajinski Naftogas, o čemu se spekuliše poslednjih dana, to odrazilo na snabdevanje gasom u Srbiji, Bajatović kaže da za sada nema ozbiljnih najava da bi ruski gasni gigant mogao da kupi ukrajinski, ali sve i da se to dogodi Srbija ne bi imala ni štete ni koristi, jer naša zemlja i u ovom času tim pravcem dobija gas.

Ukoliko bi se, međutim, na taj način odustalo od gradnje Južnog toka onda bi to izašlo iz okvira strateškog međudržavnog ugovora Srbije i Rusije kojim je predviđeno i preuzimanje Naftne industrije Srbije i gradnja magistralnog gasovoda kao vezana trgovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: