Dinar ubrzano pada iz dana u dan

Dinar nezadrživo gubi na vrednosti iz dana u dan, otkako je NBS 10. novembra smanjila referentnu kamatnu stopu sa 10,75 na 10 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2011.

20:55

Default images

Tako je srednji kurs evra 103,77, što je za 37 para više nego juče, a čak dinar i 65 para nego 11. novembra, dan posle odluke guvernera Šoškića o smanjenju bazne kamate.

Ekonomisti ističu da NBS sada mora da preduzme korake koji će zaustaviti dalje slabljenje dinara. Kako navode, država u svakom slučaju ne bi trebalo da dozvoli da vrednost evropske valute pređe 105 dinara.

Ljubomir Madžar upozorava da bi dalji pad vrednosti dinara uticao na građane koji su kreditno zaduženi jer bi se povećale rate koje moraju da izmire svakog meseca. On veruje da će država sačuvati vrednost dinara u narednom periodu.

"Vlast je zainteresovana da stopa inflacije bude što manja, i to je jedan od aduta u predizbornoj kampanji. Devizni kurs utiče na inflaciju na više načina, a jedan od njih je to što u slučaju slabljenja dinara uvozni troškovi postaju veći, pa rastu i cene", kaže Madžar.

I Zoran Grubišić, profesor Fakulteta za bankarstvo i finansije, smatra da je približavanje izbora garancija stabilnosti kursa:

"Inflacija je pod kontrolom, tako da ona neće indirektno uticati na pomeranja kursa. Možemo očekivati u kraćem roku relativnu stabilnost deviznog kursa. Ne verujem da će kurs do kraja godine izlaziti izvan okvira od 100 do 105 dinara za evro", kaže on.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

"Ipak, pretpostavljam da će se kurs do izbora kretati oko sadašnjeg nivoa. Visoke devizne rezerve koja ima Srbija sigurno mogu da posluže da se utiče na pomeranje kursa u oba smera. Ako država hoće, mogla bi da odredi kretanje kursa i da, recimo, ojača dinar tako da se kurs spusti čak i ispod 100 dinara za evro. Ali, ne očekujem ni da će se to desiti", zaključuje Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

17 h

Podeli: