Mađarski grof tuži zbog restitucije

Britanac mađarskog porekla, grof Mikloš Česneki podneće protiv Srbije tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.10.2011.

14:15

Default images

Tužbu podnosi jer je Srbija isključila njegovu porodicu iz procesa restitucije imovine koju je nekada posedovala.

Mađarski ogranak organizacije "Hjumen rajts voč" navodi da Česneki ne može da podnese zahtev za kompenzaciju imovine koju su konfiskovale komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata jer srpski zakon o restitutuciji, kako je saopšteno, diskriminiše Mađare.

Prema Zakonu o restituciji, lica koja su pripadala mađarskim vojnim snagama od 1941. do 1945. godine i njihovi potomci isključeni su iz procesa kompenzacije, naveo je mađarski HRV.

U saopštenju se navodi da je Česnekijev deda, grof Mihalj Česneki, bogati industrijalac i zemljoposednik bio regrutovan u mađarsku vojsku, ali da nikada nije učestvovao ni u jednoj borbi niti je ispalio ijedan metak.

Mađarski HRV navodi da advokati Česnekija ističu da je srpski zakon o restituciji "zasnovan na konceptu kolektivne krivice koji je potpuno u suprotnosti sa evropskim standardima i krši fundamentalna ljudska prava".

Mađarska oštro kritikuje srpski Zakon o restituciji i preti da uskrati podršku naporima Beograda da se priključe Evropskoj uniji ukoliko srpski parlament ne izmeni, kako navodi, diskriminacijske delove Zakona o restituciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: