Od rudarstva Srbiji šest mlrd. evra

Srbija očekuje da kroz razvoj oko 15 novih projekata privuče tri milijarde evra investicija u rudarstvo do 2020. godine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2011.

09:19

Default images

Investicije od tri milijarde evra omogućile bi da se udeo prihoda od rudarstva u bruto domaćem proizvodu Srbije poveća sa dva na pet odsto.

Državni sekretar za rudarstvo Srbije Zlatko Dragosavljević kaže da bi te investicije omogućile da se prihod od rudarske industrije u Srbiji poveća sa 1,2 na 2,5 milijardi evra godišnje, a uz vezane industrijske grane prihod bi dostizao šest milijardi evra.

Tim ulaganjima, dodao je Dragosavljević, sprečilo bi se zatvaranje radnih mesta i broj zaposlenih u rudarstvu povećao sa sadašnjih 25.000 na oko 35.000 ljudi, uz značajno podizanja tehnološkog niova ekplosatacije i produktivnosti. "Siguran sam da su ovi paramteri realni i da je ovaj cilj ostvariv. Mi ćemo imati intenzivne aktivnosti na promociji investicija u rudarstvo i geološka istraživanja i verujem da ćemo pronaći dovoljno zainteresovanih investitora", kazao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije je rekao da se trenutno u Srbiji obavljaju intenzivna istraživanja u oblasti nafte i gasa i da bi vrednost tih istraživanja dao kraja decenije mogla da dostigne 80 miliona dolara.

Nalazišta uljnih škriljaca u blizini Aleksinca predstavlja veliki potencijal za nekonvencionalnu proizvodnju nafte što bi značajno doprinelo smanjenju spoljnotrgovnskog deficita Srbije i povećanju energetske stabilnosti, istakao je Dragosavljević.

Prema njegovim rečima, radi se na razvoju rudnika antimona, a brzo se očekuju i dobri rezultati od intenzivnih istraživanja u u oblasti bakra, olova cinka, zlata i sreba.

Dragosavljević je kazao da se do kraja godina očekuje početak prvih radova na izradi pet kilometara rudarskih istražnih prostorija na ležištu litijuma u okolini Loznice, što bi trebalo da omogući finalizaciju geoloških istraživanja.

On je ocenio da bi to omogućilo da se za dve do tri godine pokrenu prve proizvodne aktivnosti, do 2016. godine i puna ekspolatacija itijuma, koji se koristi za proizvodnju baterija za automobila na električni pogon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: