Petrović: Imamo plan za bolji život

Imamo jasan plan kako da živimo bolje, kaže Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i trgovine i potpredsednik Demokratske stranke.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2011.

00:06

Default images

On dodaje da će zemlja posle narednih izbora zadržati politički pravac koji ima, a aktuelna vladajuća politička struktura dobiće podršku od građana za završetak projekata koje je započela.

"DS ima vrlo jasan plan. Uveren sam da će građani Srbije taj plan da prihvate. Sadašnja opozicija će to i ostati u naredne četiri godine", napominje on.

Petrović, koji je i ministar trgovine i poljoprivrede, kaže da je najbolji odgovor Vlade na pesimistične i katastrofične procene koje danima slušamo da će hrana da poskupi to što je hleb ”sava” upravo pojeftinio za dva dinara, tako da nova maksimalna cena vekne ne može da bude viša od 44 dinara. On navodi da su u martu bile najave poskupljenja hleba čak i na 70 dinara, a da je Vlada najpre donela uredbu kojom je ograničila cenu na 56, pa na 46, a sada spušta na 44 dinara.

"Proletos smo zabranili izvoz pšenice, a dozvolili smo izvoz brašna. Sve mere postigle su, vidimo, pun efekat", kaže Petrović i dodaje da je tržište sada stabilizovano.

"Obezbedili smo da Srbija bude snabdevena domaćom pšenicom, a zaustavili smo porast cene hleba. Ove mere nijednog trenutka nisu ugrozile legitimne interese mlinarske i pekarske industrije niti trgovaca. Sadašnja cena pekarima obezbeđuje pristojnu zaradu. Cilj nam je da zaštitimo najugroženije građane i poskupljenja nećemo dozvoliti", navodi on.

Petrović kaže da se "šest meseci, svakog dana najavljuju poskupljenja, a vidimo da se ništa ne dešava".

Srbija je zemlja apsurda

Ministar Dušan Petrović kaže i da je Srbija zemlja apsurda jer se više od dva miliona građana, odnosno oko 700.000 porodica, bavi poljoprivredom, dok istovremeno imamo dve hiljade nezaposlenih inženjera poljoprivrede.
"Pronašli smo model kako da svakome ko je završio Poljoprivredni fakultet damo priliku da već u oktobru sklopi sa državom ugovor i da postane savetodavac, a da se poljoprivrednicima, koji sada nemaju dovoljno veštine, uvećaju prinosi", kaže on i dodaje da se prijavilo gotovo 2.000 ljudi, skoro onoliko koliko je i nezaposlenih inženjera.

Petrović objašnjava da će svaki inženjer imati po 200 gazdinstava u nadležnosti, odnosno da će ukoliko bude angažovano 1.500 savetodavaca, 300.000 porodica dobiti stručnu pomoć.

"Cilj nam je da u perspektivi angažujemo 3.500 savetnika čija će fiksna plata biti 40.000 dinara, a dobijaće još po 20.000 u odnosu na učinke", navodi on.

Ministar kaže da je cilj ovog projekta da se značajno poveća stepen iskorišćenja ogromnog resursa Srbije, "pa da se dva miliona ljudi bavi poljoprivredom na četiri miliona i 200.000 hektara obradivog zemljišta. Na taj način ćemo BDP na bazi poljoprivrede vrlo brzo da udvostručimo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: