“Sa ovakvom restitucijom nema EU“

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica Srbije kažu da su neustavne najavljene izmene zakona o restituciji crkvene imovine.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.09.2011.

18:00

Default images

Jedna od tih izmena je ukidanje supstitucije oduzete imovine.

Najavljeno je i da će Ustavnom sudu biti podnet zahtev za ocenu ustavnosti izmena i dopune Zakona o vraćanju imovine crkavama i verskim zajednicama.

Vladika bački Irinej je rekao da najavljeno donošenje zakona o opštoj i izmene zakona o crkvenoj restituciji nije ispravljanje višedecenijske nepravde kako tvrdi vlast, već "njeno potvrđivanje i usavršavanje". On je ocenio da je cilj Vlade Srbije da najavljenim izmenama tog zakona smanji dostignuti nivo ljudskih i stečenih prava crkvama i verskim zajednicama pod izgovorom da se vlasnicima oduzete imovine "tobože" obezbedi jednakost.

Prema rečima Irineja, umesto da se pravo koje je ranije već dato crkvama primeni i na građane, vlasnike oduzete imovine, Vlada smanjuje crkvama dostignuti nivo imovinskog prava."Radi se o planu kako da se obaveza vraćanja crkvama svede na minumum, odnosno na farsu, kao i to da se građanima što manje vrati", rekao je Vladika bački Irinej.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je ocenio da Vlada predlogom izmena zakona potvrđuje da je prethodnih godina blokirala izvršenje zakona o crkvenoj restituciji kako bi smanjila stečena prava verskih zajednica.

Kritikama se pridružio i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić koji je istakao da Islamskoj zajednici Srbije do sada ništa nije vraćeno od imovine. "Sad žele još i da smanje ono što treba da vrate", rekao je on.

"Vlada Srbije, koja je dužnik, ovim zakonom hoće da smanji dug i na taj način krši prava crkava i verskih zajednica, zagarantovanih Ustavom", kazao je on.

"Predlog zakona, takođe štiti lica koja su nesavesno stekla oduzetu imovine, bez naknade ili ispod tržišne ili otkupne cene, a predviđeno je i da vlada ne vraća oduzetu imovinu koja je prešla u režim društvene svojine, već samo podržavljenu imovinu", kazao je Jusufspahić.

Predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aleksandar Nećak je rekao da će verske zajednice obavestiti svetsku javnost o spornim potezima Vlade Srbije u vezi restitucije i ocenio da je javna rasprava o nacrtu zakona o opštoj restituciji bila "loša predstava". Prema njegovim rečima, "ključno pitanje je kome će pripasti imovina koja neće biti vraćena".

"Garantujem da ovim zakonom nećemo ući u Evropu", rekao je Nećak, ističući da nisu tačne izjave predstavnika vlasti da se EU složila sa Nacrtom zakona o vraćanju imovine i obeštećenju.

Karađorđević: Loš odnos prema pitanju ljudskih prava

Tretiranje privatnog vlasništva kao ograničenog prava iz aspekta javnog dobra "mora se tumačiti kao loš odnos prema pitanju ljudskih prava", kaže Aleksandar Karađorđević.
Princ Aleksandar Karađorđević smatra da "ako se privatno vlasništvo tretira kao neka vrsta ograničenog prava iz aspekta navodnog javnog dobra, to se mora tumačiti kao loš odnos prema problematici ljudskih prava uopšte".

Osvrnuvši se na odredbe predloženog zakona o restituciji, on je naveo da postojeće razlike među zainteresovanim stranama, uključujući profesionalni i lični aspekt, zahtevaju dublje razmatranje.

"Javna rasprava koja je bila neuobičajeno kratka i ograničena na vreme letnjih godišnjih odmora, nije pokazala da je pristup predlagača u načelu prihvatljiv, neosporan i ohrabrujući, što se tiče budućnosti nacije", smatra Karađorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

23 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: