LDP: Kraj bezdušne akcizne politike

Liberalno-demokratska partija najavila je da će do kraja avgusta Skupštini Srbije podneti predlog za smanjenje akciza na gorivo.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2011.

14:28

Default images

To je, kako ocenjuju u toj stranci, jedini način da se spuste astronomske cene derivata.

"Srpska privreda nema nikakve šanse da preživi sa monopolističkim javnim preduzećima koja nikome ništa ne plaćaju, najskupljim energentima u okruženju, bezdušnom akciznom politikom, državom koja privredi duguje najmanje milijardu evra i bodljikavom žicom za naš izvoz u značajnom delu regiona", objasnila je LDP inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

LDP je u saopštenju navela da je, nakon što je NIS saopštila da je u prvih šest meseci 2011. godine ostvarila dobit od 200 miliona evra, jasno da se na poslovima sa naftom ostvaruju veliki profiti i da je "najveći dobitnik iz tog poigravanja sa standardom građana i troškovima privrede preskupa i rasipna država".

Liberali smatraju da postoji veliki prostor da se država odrekne dela akciza, budući da je usvajanjem dvojnih akciza u januaru, a onda i izjednačavanjem tih akciza u junu, "zaradila ekstraprofit na račun građana i privrede od 100 miliona evra na godišnjem nivou".

"Lepo je što je NIS za samo šest meseci ostvario dobit od 200 miliona evra, ali ogromna većina srpskih firmi nema taj luksuz da posluje na tržištu na kome ima dominantan položaj i beskrajnu zaštitu države", ukazala je LDP.

Ta stranka dodaje da su neke od retkih stabilnih srpskih kompanija već danas objavile gubitke u prethodnih mesec dana po osnovu zabrane izvoza na Kosovo, kao i najavu zatvaranja postojećih fabrika.

Godišnji gubitak po ovom osnovu daleko će nadmašiti NIS-ov profit, istaknuto je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: