Koridor 11 kasni zbog putara

Na dva kraja deonice budućeg auto-puta Beograd - južni Jadran u izgradnji, od Lajkovca do Uba, dugoj 12,5 kilometara, sasvim različita slika.

Srbija

Izvor: Blic, Novosti

Subota, 13.08.2011.

00:13

Default images

U Nepričavi kod Lajkovca radovi su u toku, a sa ubske strane nisu ni počeli.

U Stublenici kod Uba, na oko 1.200 metara, trasa je raščišćena, skinut je humus, urađena su tri betonska propusta - takozvani prvi noseći sloj kolovozne konstrukcije, na oko 700 metara buduće saobraćajnice - te započeta izgradnja jednog mosta.

Ove radove izvelo je Preduzeće za puteve Beograd, pre nastanka problema sa Nibens grupom, u čijem je sastavu. "Upravo zbog poznatih finansijskih teškoća, u ovom trenutku nema nikakvih aktivnosti na delu trase koji je u prvobitnoj podeli posla pripao ovom kolektivu", potvrđuje Sanja Stavrić, portparol Koridora Srbije.

Ona navodi da je posle nove preraspodele, najveći deo, oko 65 odsto poslova na ubskom delu trase pripao užičkim Putevima, pa se očekuje da radovi budu intenzivirani od septembra. Inače, dogovoreno je i da sa gradilišta na severnom kraku Koridora 10, gde su radovi pri kraju, veći deo ljudstva i mehanizacije bude prebačen na deonicu Ub - Lajkovac.

"Na gradilištu je oko 200 radnika, te 120 građevinskih mašina i kamiona. Na deonici gde su angažovani Užičani i Planum, radovi se izvode na četiri i po kilometra trase, a grade se mostovi i cevasti betonski propusti za odvod atmosferskih voda, te izmešta i postavlja električna instalacija", kaže Sanja Stavrić.

Ona navodi i da je "zbog finansijskih i drugih problema pojedinih izvođača, nastalih tokom gradnje deonice Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada, došlo do kašnjenja u angažovanju radnika i mašina na trasi auto puta Beograd - južni Jadran, pa je i dinamika radova znatno usporena".

Sindikat Nibensa: Kamate nas progutale

Samostalni sindikat putara Srbije još jednom je zatražio od banaka, najvećih poverilaca Nibens grupe, da što pre nađu rešenje za restrukturiranje tih putarskih preduzeća. Takođe, sindikalci najavljuju da će se protesti nezadovoljnih radnika nastaviti.
Prema podacima kojima raspolažu sindikati, AIK banka, kao najveći poverilac, naplaćivala je pojedinim članicama Nibensa godišnje kamate od 36 odsto. "Tražimo da najkasnije u roku od 60 dana nadležni sud usvoji plan reorganizacije putarskih preduzeća koja posluju u sastavu Nibens grupe“, kaže Sonja Vukanović, predsednica sindikata putara. Ona navodi da radnici neće odustati od zahteva da im se što pre isplate sve zaostale zarade i da se obezbedi novac za nastavak radova na ugovorenim poslovima.

"Policija još nadzire radnike u sedištima ovih firmi, kako bi onemogućili nove proteste i blokade saobraćaja. Zbog svega što se dešavalo u vezi sa intervencijom policije, više nećemo najavljivati buduće proteste. Tražimo da se utvrdi odgovornost nadležnih i da policija prestane da prati radnike", kaže Vukanović.

Sindikalci kažu da su Putevi Srbije jedva dočekali da se Nibens nađe u ovoj poziciji i počeli su da im oduzimaju poslove na održavanju saobraćajnica.

Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od oko 180 miliona evra, a većina radnika od marta nije dobila plate. Banke, kojima Nibens grupa duguje oko 130 milion evra, dogovorile su prošle nedelje restrukturiranje tog sistema i obećale da će biti odblokirani računi putarskih preduzeća.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 miliona evra iz Fabrike maziva Kruševaca, koju je kupio u privatizaciji.

Preduzeća iz grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih, a putari iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju, kako i dela autoputa ka Crnoj Gori kod Ljiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: