PDV za elektronsko poslovanje

Poreska uprava registrovala je oko 20 hiljada PDV poreskih obveznika za elektronsko poslovanje, izjavio je Dejan Vidojević, pomoćnik direktora Poreske uprave.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2011.

02:47

Default images

Vidojević je istakao da sam proces registracije poreskih obveznika za elektronsko (e) poslovanje sa Poreskom upravom nije obavezan i da nije vremenski ograničen.

On je naveo i da je postupak registracije veoma jednostavan i brz uz procentualno zanemarljive probleme vezane za validaciju podataka iz dospelih PEP obrazaca.

"Iako smo razvili elektronske servise za podnošenje poreske prijave za Porez na dodatu vrednost (PDV) i poreske prijave za Godišnji porez na dohodak građana (GPDG), aktivan je samo prvi, a drugi će postati aktivan početkom sledeće godine, kada je i moguće podneti poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana za prethodnu godinu", rekao je Vidojević.
U junu je, prema rečima Vidojevića, podnetih i obrađenih elektronskih PDV prijava bilo 14, dvostruko više nego u maju.

"Ovde treba napomenuti da smo, u ovoj početnoj fazi elektronskog poslovanja, iz razloga praćenja i ocene performansi informacionog sistema, ograničili mogućnost elektronskog podnošenja PDV prijava na 200 poreskih obveznika koji su o tome obavešteni, a ova pilot grupa je formirana izdvajanjem onih poreskih obveznika koji već imaju kvalifikovane elektronske sertifikate i istovremeno su registrovani za elektronsko poslovanje sa Poreskom upravom i u narednom periodu permanentno će se proširivati", izjavio je Vidojević.

Vidojević je istakao i da je preko Veb portala Privredne komore Srbije u pilot projektu, shodno međusobnom protokolu o poslovnoj saradnji, poreskim obveznicima omogućeno elektronsko podnošenje PDV poreskih prijava.

Taj servis će, kako je rekao Vidojević, biti aktivan u budućnosti iako će biti razvijen novi portal Poreske uprave, obzirom da je prvenstveno namenjen računovodstvenim agencijama koje obavljaju elektronsko poslovanje sa Poreskom upravom za više poreskih obveznika koji su njihovi klijenti.

"Ne može se u ovom trenutku predvideti buduća saradnja sa Privrednom komorom Srbije, ali je za očekivati da će Poreska uprava u potpunosti samostalno razviti i pokriti celokupno elektronsko poslovanje sa svim poreskim obveznicima", saopštio je Vidojević.
On je naveo i da je za elektronsko podnošenje PDV poreske prijave neophodno imati kvalifikovani elektronski sertifikat kojim je jedino moguće digitalno potpisivanje poreske prijave.

Vidojević je istakao i da je cilj u budućnosti da svi poreski obveznici mogu poslove sa Poreskom upravom da obavljaju elektronskim putem.
U 2012. godini će, kako je rekao Vidojević, biti razvijani elektronski servisi za podnošenje poreskih prijava za ostale poreske oblike.

"U ovom trenutku, u okviru Integrisanog Informacionog Sistema Poreske uprave, intezivno radimo na analitičkoj konsolidaciji podataka sa ciljem ostvarenja dostupnosti zainteresovanim poreskim obveznicima, kvalitetnog upita stanja na poreskim računima putem elektronskog servisa", izjavio je Vidojević.

Očekivani termin završetka i puštanja u rad tog novog servisa za poreske obveznike je, kako je naveo Vidojević, kraj prvog kvartala sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

18 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: