Aerodrom državi daje naših 11 mil.€

Aerodrom Nikola Tesla odlučio je da dobit od 11 miliona evra iz prošle godine u vidu dividende isplati državi, umesto da je raspodeli svim akcionarima.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2011.

08:32

Default images

Pravilo dobre akcionarske prakse kaže da se za "dan dividende", odnosno datum kojim se utvrđuje lista akcionara koji imaju pravo na dividendu najčešće uzima datum usvajanja finansijskog izveštaja, što je u slučaju Aerodroma bio 30. jun ove godine. Međutim, Upravni odobor odlučio je da dan dividende bude 31. decembar 2010. kada je jedini akcionar bila država.

Time su građani i koji su dobili besplatne akcije aerodroma Nikola Tesla, ali i oni koji su na berzi kupili akcije te kompanije ostatali bez dividende.

Dividenda je najvažnije imovinsko pravo svakog akcionara, ali je pravo na dividendu kao i proces raspodele dobiti preduzeća koja su na berzi, kod nas je nedovoljno regulisano i to samo Zakonom o privrednim društvima, čime je Komisiji za hartije od vrednosti koja bi praktično jedina mogla da reaguje "izbijeno" ovlašćenje da na neki način sankcioniše preduzeća koja se ne ponašaju u skladu sa dobrom akcionarskom praksom.
Naime Zakon o privrednim društvima u članu 218. daje kaže, da se dan ili metod određivanja dana dividende kojim se utvrđuje lista akiconara koji imaju pravo na dividendu utvrđuje Osnivačkim aktom preduzeća, ili da ukoliko dan dividende nije regulisan internim aktima kompanije, odluku o danu dividende donosi Upravni odbor.

U Aerodromu Nikola tesla kažu da Osnivački akt AD Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd ("Službeni glasnik RS" broj 43 od 25.06.2010.godine) sa izmenama i dopunama, u članu 24. stav 1. tačka 11) propisuje da Upravni odbor AD Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd utvrđuje dan dividende.

"Shodno navedenom i svojim ovlašćenjima, Upravni odbor AD Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd doneo je Odluku broj 04-136/1, kojom je utvrdio 31.12.2010. godine kao dan dividende za poslovnu 2010. godinu", navedeno je u odgovoru Aerodroma Nikola Tesla, B92 na pitanje na osnovu čega je doneta odluka da se kao dan dividende utvrdi 31. decembar 2010.

Podestimo, međutim, da je Komisija za hartije od vrednosti 17. avgusta 2007. godine donela mišljenje, u kojem preporučuje kompanijama kod kojih Osnivačkim aktom nije utvrđena procedura za utvrđivanje dana dividende, da kao "dan dividende" ne bi trebalo da odrede datum koji prethodi datumu usvajanja finansijskog izveštaja.
Nenad Gujaničić glavni broker Sinteza invest grup kaže da je sada ključno pitanje da li će Komisija za hartije od vrednosti reagovati jer je ovo regularno telo ranije u nekim slučajevima sugerisalo preduzećima da promene datum, kojim je određen "dan dividende" i tako se korektnije ponašaju prema akcionarima.

"Domaća zakonska regulativa po pitanju akcionarstva nije sveobuhvatna i mnoga osetljiva mesta ne definiše precizno i jednoznačno. Takav je slučaj i kada je u pitanju dan dividende odnosno presek u vlasničkoj strukturi koji se uzima u slučaju raspodele dobiti. Ustaljena akcionarska praksa jeste da taj dan bude dan skupštine ili neki drugi datum koji kompanija unapred objavi. Ovakvu preporuku je dalo i vrhovno regulatorno telo, Komisija za hartije od vrednosti", objašnjava Gujaničić.

Prema njegovim rečima, Aerodrom Nikola Tesla zbog ovakve odluke mogao bi da trpi još veće posledice u vidu pada cene akcije na tržštu kapitala, ne samo što je odluka o raspodeli dobiti doneta na netransparentan način, već i zbog toga što javnost, sadašnji ali ni potencijalni akcionari ondosno investitori, nisu bili upoznati sa tom informacijom.

"Veoma je loša akcionarska praksa i nije u skladu sa principima korporativnog upravljanja da se kao dan dividende utvrdi neki datum u prošlosti, a da ta informacija nije poznata investicionoj javnosti. Ovo naročito dolazi do izražaja kada se akcijama kompanije aktivno trguje na berzanskom tržištu pa se svakodnevno menja vlasnička struktura. U slučaju Aerodroma, odluka da presečni datum za dividendu bude 31.12.2010. znači da će bez dividende ostati svi građani koji su dobili besplatno akcije, ali i kupci tih akcija na Beogradskoj berzi. Ova druga grupa akcionara, naročito, s obzirom da nije posedovala tu informaciju blagovremeno, mogla bi se osetiti oštećenom, te bi to moglo ugroziti poverenje koje su imali u ovu hartiju", kaže Gujaničić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: