Azerbejdžan gradi crkve u Srbiji

Vlada Azerbejdžana finansiraće u Novom Sadu završetak izgradnje pravoslavne crkve u Petrovaradinu i renoviranje Bajrakli džamije u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2011.

12:57

Default images

„Želimo da ova dva projekta budu otvorena istovremeno na konferenciji medjukulturnog dijaloga Srbije i Azerbejdžana, koju će ove dve zemlje organizovati“, kaže ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov.

Ambasador naftom bogate kavkaske države je kazao kako je postojala ideja da se za izbeglice izgradi crkva u Novom Sadu, čija je gradnja počela, ali da zbog finansijske krize taj projekat nije dovršen.

„Ja sam izbeglica iz Karabaha i znam kako je biti izbeglica, to su nevini ljudi koji su nastradali i zbog toga njima treba pružiti svu moguću podršku, u moralnom i duhovnom smislu“, istakao je ambasador. Hasanov je naveo da su nakon zvanične posete predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva Beogradu, u junu, donete odluke o saradnji dve zemlje, ne samo u ekonomiji, već u svim oblastima - kulturi, nauci, obrazovanju, humanitarnim projektima...

„To je rezultat dobrih odnosa predsednika dve zemlje. Naš cilj je da otvorimo novu stranicu mirovne saradnje, dijaloga, tolerancije i razumevanja“, dodao je Hasanov.

Vlada Azerbejdžana planira da finansira i renoviranje Doma kulture u Novom Pazaru. Vlasti te zemlje su u Srbiji već finansirale rekondstrukciju parka Tašmajdan u Beogradu, u kome su postavljene statue predsednika Azerbejdžana Hajdara Alijeva (1923-2003) i srpskog pisca Milorada Pavića (1929-2009), podizanje spomenika najpoznatijem azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibekovu (1885-1948) u Novom Sadu
Iz Azerbejdžana je, takođe pružena humanitarna pomoć izbeglicama i deci bez roditeljskog staranja.

Azerbejdžan u proteklih osam godina investirao u inostranstvo 5,7 milijardi dolara.
Procenjuje se da je ukupan društveni proizvod (BDP) Azerbejdžana meren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cenama) 2010. vredeo 90,15 milijardi dolara, odnosno 11.000 dolara po stanovniku.

Dve trećine Azerbejdžana čija je površina 88.600 kvadratnih kilometara, bogato je naftom i prirodnim gasom.

Od početka 2011. cena nafte na svetskim tržištima je porasla za trećinu, podstaknuta nemirima na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, regionu koji je proizvodjač tog energenta. Za vlasti Azerbejdžana u kome se dobija oko milion tona nafte dnevno, porast cene znači dodatnih više od četiri milijarde dolara u budžetu.

U Bakuu očekuju da Azerbejdžanski državni naftni fond (SOFAZ), koji prikuplja i investira prihode od naftne i gasa, naraste na 30 milijardi dolara na kraju 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: