Diplomate Srbije, a ne Dinkićeve

Ništa nije gotovo, dok nije gotovo, kaže Jelena Marjanović, pomoćnik ministra ekonomije, komentarišući rezultate rada dvadesetosmoro ekonomskih diplomata.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2011.

00:06

Default images

Ona objašnjava da bi iznošenjem bilo kakvih najava o pregovorima sa potencijalnim stranim investitorima, mogla svojim kolegama da napravi medveđu uslugu i ugrozi eventualno ulaganje u našu zemlju.

Marjanović, pomoćnik ministra ekonomije zadužena za bilateralnu ekonomsku saradnju, naglašava da su "to poslovne tajne. Ne može se o tome pričati javno". Ona kaže i da je "period od godinu dana relativno kratak za podvlačenje crte. Znamo da ozbiljni investicioni ciklusi traju tri do pet godina" i dodaje da godišnji budžet za njih dvadesetosmoro iznosi 2,5 miliona evra.

Ipak, ovih dana Jelena Marjanović piše izveštaj za Vladu Republike Srbije o prvih 12 meseci rada ekonomskihsavetnika. U njemu će, nesumnjivo, morati i da se pozabavi i rezultatima.

"Naravno, ali će taj izveštaj u prvoj fazi biti strogo poverljiv. Znate, postoje najave nekoliko kompanija da, zbog krize ili boljih uslova, žele svoju proizvodnju da presele iz neke zemlje u regionu u Srbiju. Vrlo osetljivo bi bilo da ja to sada kažem, jer to može da izazove nezadovoljstvo u nekoj od susednih zemalja", kaže Marjanovićeva i dodaje da ona ne želi da bude ta, koja će javno izneti neke podatke, koje mogu da ugroze potencijalne investicije u Srbiju.

Ne krije da je pogađa to što je njih dvadesetosmoro mnogo cenjenije u svetu nego u našoj zemlji.

"Nisu to nikakve Dinkićeve diplomate, oni rade u interesu Srbije. Inostrane kompanije imenovanje ekonomskih diplomata shvataju kao znak da Srbija njihovu zemlju smatra za ozbiljnog ekonomskog partnera. Njima znači to što postoji kompetentan sagovornik, neko koga će moći da pitaju ono što ih interesuje, ko je dinamičan, brz i ko će doći u njihovu kompaniju da im predstavi prednosti za ulaganje na našem tržištu", kaže Marjanovićeva.

Očigledno izrevoltirana stalnim "prozivkama” na račun ekonomskih diplomata, Jelena Marjanović, odgovarajući na kritike da nam oni nisu ni potrebni danas kada investitori sve informacije mogu da nađu na Internetu, kaže da "treba neko da im skrene pažnju na nas, da im stavi Srbiju u fokus interesovanja, da ih natera da naprave taj prvi korak. To bi isto bilo kao da neko kaže da deca danas ne moraju da idu u školu, jer sve postoji na Internetu, pa neka sede za kompjuterom i uče".

Ekonomska diplomatija četvrti stub spoljne politike

Na konstataciju da isti taj posao rade i predstavništva Privredne komore u inostranstvu, Jelena Marjanović odgovara da tih predstavništva ima u svetu samo osam.
"Daj bože da ih ima mnogo više i da u nekim zemljama može da ode po nekoliko ekonomskih savetnika. Znate li kolika je Rusija? Mislite li da tu ogromnu teritoriju može da pokriva samo jedan čovek? Verujte, nema tu nikakvog preklapanja. U onim mestima gde uz ekonomske diplomate postoje i predstavnici Privredne komore Srbije, oni odlično sarađuju, dopunjavaju se i pomažu jedni drugima", kaže ona i podseća da je ekonomska diplomatija četvrti stub naše spoljne politike.

Požalila se i da joj je zasmetalo što je nedavno u štampi objavljeno da je ministar Nebojša Ćirić slagao kad je ugovor sa nemačkim RVE pripisao radu ekonomskog savetnika u Berlinu.

"Rečeno je da je pre nekoliko godina EPS potpisao memorandum sa ovom nemačkom kompanijom. Ali memorandum nije obavezujući. Znate koliko rada i truda je trebalo uložiti i koliki je rudarski napor uložen da bi se potpisao ugovor", dodaje Marjanovićeva.

Sa druge strane, navodi ona, ekonomske diplomate su nebrojano puta pomogle u otklanjanju nekih problema koje su imali naši izvoznici. Ranije je isticano da zajedno sa Ministarstvom ekonomije i Agencijom za strana ulaganja Siepa, ekonomske diplomate u ovom trenutku razgovaraju sa oko 100 potencijalnih investitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: