Podravka i Aleva strateški partneri

Hrvatska Podravka i Aleva iz Novog Kneževca mogle bi da uđu u strateški savez.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2011.

12:30

Default images

Kako saznaje Blic i potvrđuje rukovodstvo Aleve, obe firme zainteresovane su za saradnju u nabavci sirovina i zajedničku proizvodnju, a Podravka bi htela da bude i suvlasnik u novoj Alevinoj fabrici.

U sedištu Podravke u Koprivnici nedavno je boravio stručni tim Aleve s vlasnikom Hristivojem Miloševićem na čelu.

Prethodno je rukovodstvo hrvatske kompanije posetilo Novi Kneževac, a skoro je izvesno da će rezultat razgovora biti saradnja, čiji je cilj borba s multinacionalnom konkurencijom, poput švajcarske firme Nestle, koja je nedavno kupila Centroproizvod. „Nije bilo govora o prodaji Aleve Podravki. Ova firma je zainteresovana za udeo u fabrici koju gradimo, ali nismo razgovarali o pojedinostima. Razgovarali smo o tome da Podravka, koja ima tržište u Austriji, Nemačkoj, Rumuniji i Poljskoj, plasira našu papriku u Evropi. Mi bismo im, takođe, prodavali sirovine, luk, papriku i paštrnak, ali sada ne znamo koje bi to količine bile. Pričali smo i o tome da za Podravku uslužno proizvodimo robu koja bi se prodavala pod njihovim imenom“, kaže Milošević.

Naš sagovornik dodaje da je reč o strategiji dve ozbiljne firme koja je neminovna, s obzirom na sve ozbiljniju konkurenciju.

Ni u Podravci ne kriju da je na pomolu ozbiljna saradnja dveju jakih kompanija u prehrambenom sektoru.

„Na nekoliko sastanaka sa Alevom, između ostalog, razgovarali smo i na temu moguće saradnje, posebno u delu prodaje, distribucije i nabavke sirovina. Razgovori traju i biće još sastanaka. Obe kompanije imaju dugogodišnju tradiciju i poznate brendove, a u nekim segmentima im se poklapa i proizvodni portfelj“, kaže Dijana Jendrašinkin iz Podravke.

Aleva je najpoznatija po proizvodnji začinske paprike, a njen ceo asortiman krajnje je komplementaran Podravkinom: sušeno povrće, univerzalni dodaci jelima, juhe, pudinzi, začini.

Aleva zapošljava oko 300 radnika, a Podravka 6.570. Ova hrvatska kompanija u Srbiji prodaje 14 proizvoda.

Prošlogodišnja dobit u Alevoj bila je 1,7 miliona evra, a u hrvatskoj fabrici nešto više od 11 miliona. Aleva je privatizovana 2005. godine i danas posluje u sastavu Flori trading grupe, koja ima i fabriku za proizvodnju hrane za decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: