Mrkonjić: Nibens nastavlja da gradi

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić kaže da će dogovor o početku reoganizacije Nibens grupe omogućiti očuvanje 5.000 radnih mesta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

14:06

Default images

"Za nas je od izuzetnog značaja da preduzeća iz tog sistema nastave da obavljaju aktivnosti na infrastrukturnim radovima u Srbiji, a verujemo da će ubrzo dobiti i nove poslove, imajući u vidu njihov potencijal i iskustvo na obnovi i gradnji puteva", naveo je Mrkonjić.

Verujemo da će na taj način, istakao je Mrkonjić, ta grupa preduzeća biti u prilici da otpočne sa isplatom dugova koji postoje prema zaposlenima, bankarskom sistemu, privredi i državi. Kako je istakao, potencijal potvrđuju i detaljne analize poslovanja koje su najveće banke-poverioci uradile u poslednjih nekoliko nedelja.

"Vlada i ostale državne institucije će u okviru svojih nadležnosti pružiti podršku naporima najvećih poverilaca Nibens grupe u operativnom i finansijskom restrukturiranju tih kompanija koje treba da usledi", kazao je Mrkonjić.

Srpski ministar za infrastrukturu je naglasio da je sada od najveće važnosti da i ostali poverioci, pored nekoliko najvećih, daju svoju podršku i deblokiraju račune preduzeća iz Nibens grupe, kako bi omogućili stabilizaciju poslovanja i otpočinjanje reorganizacije.

Mrkonjić je uputio apel sindikatima da budu konstruktivni partneri u tom postupku, jer je "zajednički cilj očuvanje radnih mesta i stvaranje uslova za dugoročno održivo poslovanje tih preduzeća".

Banke našle rešenje za Nibens grupu

Predstavnici banaka, najvećih poverilaca preduzeća iz Nibens grupe, dogovorili su finansijsko i operativno restrukturiranje te grupacije putarskih preduzeća.

Agencija za privatizaciju Srbije je saopštila da su detaljne analize pokazale da je taj sistem putarskih preduzeća, dospeo u probleme i prezaduženost zbog lošeg gazdovanja i neodgovarajućeg finansijskog poslovanja, ali da poseduje potencijal za profitabilno poslovanje i vraćanje dugova.

Dogovor, u čijem je postizanju aktivno učestvovala Agencija za privatizaciju, podrazumeva i stvaranje uslova za deblokade računa i postavljanje novog profesionalnog menadžmenta čiji je osnovni zadatak održavanje proizvodnje i konsolidacija poslovanja svih preduzeća, navodi se u saopštenju.

Ističe se da će istovremeno početi pripreme za sveobuhvatnu reorganizaciju grupe, uz podršku svih poverilaca, koja bi trebalo da omogući održiv nastavak poslovanja na duži rok. Kako je navedeno, to je moguće isključivo uz saradnju i svih drugih poverilaca u smislu hitne deblokade računa preduzeća iz Nibens grupacije.
Dogovorom nije obuhvaćena Fabrika maziva iz Kruševca, koje se ne bavi izgradnjom puteva. Procenjeno je FAM preduzeće koje uspešno posluje i koje je moguće uspešno privatizovati. Agencija za privatizaciju Srbije juče je raskinula ugovor o privatizaciji FAM-a jer nisu poštovane obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Postignuti dogovor je samo prvi korak u procesu revitalizacije Nibens grupe, ističe se i dodaje da će Agencija za privatizaciju nastaviti da prati rad pet privatizovanih preduzeća iz Nibens grupacije, koja su još pod njenom nadležnošću.

"Cilj svih strana u postupku je uspešno poslovanje celog putarskog sistema, što će za posledicu imati i efikasno ispunjavanje obaveza i prema zaposlenima, poveriocima i državi, ali i njihovo dalje angažovanje na infrastrukturnim radovima od značaja za Srbiju i sprečavanje gubitka značajnog broja radnih mesta", ističe se u saopštenju.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković i sedam rukovodilaca preduzeća iz grupacije hapšeni su zbog sumnje da su oštetili Fabriku maziva iz Kruševca za 32 miliona evra. U Nibens grupi je 13 preduzeća koja bankama duguju 110 miliona evra i koja zapošljavaju oko 5.200 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: