Jedan stan kupite sebi, drugi banci

Da bi odobrile što više stambenih kredita, banke omogućavaju otplatu ovih zajmova i do 70. godine života, tako da mladi mogu da otplaćuju pozajmicu i 40 godina.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2011.

00:02

Default images

Tako i oni sa prosečnim primanjima mogu da se zaduže, jer što je duži rok otplate i rata je manja. Ali, s druge strane, i više će banci da vrate.

Ukoliko građanin uzme stambeni zajam od 50.000 evra na 30 godina, sa ratom od 300 evra, posle isteka ovog zajma banci vraća 108.000 - dakle još jedan stan. Ako je rok duži, onda su i ukupne obaveze veće.

Do sada je u Srbiji, prema podacima Nacionalne korporacije, odobreno oko 75.000 stambenih pozajmica, u vrednosti većoj od 280 milijardi dinara. Bez krova nad glavom ostalo je 176 građana jer nisu bili u stanju da ispunjavaju mesečne kreditne obaveze. Zbog toga je država odlučila da izađe u susret građanima koji imaju problema sa otplatom i dala preporuku bankama da ove i ostale zajmove reprogramiraju, odnosno da im se omogući grejs period do dve godine.

Ukoliko imaju samo manje mogućnosti da plaćaju rate, tokom počeka izdvajaće samo kamatu. Ako su ostali bez posla, kredit miruje u roku koji banka ponudi klijentu. Najčešće je to do devet meseci.

Glavna zamerka ovom programu je da će posle dve godine, iste, ili u nekim slučajevima veće rate, opet sačekati građane za koje je teško predvideti da li će uspeti da vraćaju dugove.

Jer, kada su pre godinu dana krenuli subencionisani kratkoročni krediti, sa grejsom od 12 meseci, nadležni su verovali da će kriza proći, da će plate biti veće, a standard bolji, pa bi se uzeti zajmovi lakše vraćali. Ali, to se nije dogodilo i sada oko 170.000 građana nije baš sigurno kako će da izmiri dug.

"Reprogram kredita zavisi od slučaja do slučaja i neće se automatski odobravati. Osnovna zamisao je da se izađe u suret građanima koji nisu imali ozbiljno kašnjenje u otplati stambenih i drugih kredita, ali sada imaju teškoća u otplati iz objektivnih razloga", kažu u Sosijete ženeral banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: