Vlada protiv RTS pretplate u kolima

Deo Zakona o radiodifuziji koji predviđa naplatu pretplate za prijemnike u vozilima je loš i njegova primena bi predstavljala dodatno opterećenje za građane.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2011.

11:21

Default images

To je ocenio Slobodan Homen, koordinator za medije Vlade Srbije, koji kaže da bi Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva trebalo da sagleda mogućnosti da izmeni zakon u tom delu.

“Ukoliko bi se taj deo zakona primenjivao u praksi, postojala bi mogućnost da vlasnici vozila iz revolta izvade radio prijemnike iz automobila prilikom registracije. Na taj način, takva odredba bi bila neodrživa i neprimenjiva u praksi”, objašnjava Homen.

Podsetimo, obaveza plaćanja pretplate za prijemnike u motornim vozilima, koja je predviđena Zakonom o radiodifuziji iz 2002, nikada nije počela da se primenjuje u Srbiji, a procene su da je zbog toga Radio-televizija Srbije (RTS) u gubitku za oko pet miliona evra godišnje.

Zakonom se, naime, predviđa da se „pretplata za prijemnik u motornom vozilu plaća godišnje, posebnom uplatnicom, prilikom registracije motornog vozila“, a iznos pretplate je 1.000 dinara.

Profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Radne grupe za izmenu Zakona o radiodifuziji Rade Veljanovski kaže da je sve što se danas plaća opterećenje građana, kao što su i razni porezi, a da pretplata za prijemnike u vozilima nije nešto što je izmišljeno u Srbiji.

“U svim zemljama u kojima postoji pretplata za javni servis, a reč je o većini evropskih zemalja, naplaćuje se i pretplata za prijemnike u vozilima. Činjenica je, međutim, da otkako je ovaj zakon usvojen, nije bilo ni pokušaja da se počne sa primenom ove odredbe. Ukoliko Vlada smatra da je nešto neprimenjivo onda treba da reaguje pre usvajanja zakona”, objašnjava Veljanovski.

Prema njegovim rečima, izmenama Zakona o radiodifuziji, na kojima se trenutno radi, biće preciznije određena odredba plaćanja pretplate za prijemnike u motornim vozilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

13 h

Podeli: