Srbija ulazi u novi aranžman sa MMF

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kaže da je Vlada Srbije blizu zaključivanja novog aranžmana sa MMF-om, koji neće uključivati povlačenje novca.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 21.02.2011.

18:11

Default images

Dragutinović kaže da nema potrebe za povlačenjem novca, jer su devizne rezerve Srbije visoke, dok da su mnogo važniji pozitivni signali MMF-a.

"Treba zaključiti novi aranžman sa MMF i mislim da postoji volja vladajuće koalicije da se aranžman nastavi. Da li će to biti odmah ili nakon kraće pauze, odlučiće Vlada, ali smo sve bliže novom aranžmanu", kaže ona.

Novi sporazum, koji će zatražiti Vlada, ne bi uključivao dodatno zaduženje Srbije, već bi bio aranžman iz predostrožnosti, ali još nije precizirano na koji rok bi važio. Aranžman iz predostrožnosti značio bi da MMF redovno kontroliše makroekonomsku situaciju u Srbiji i da zemlja, u slučaju nestabilnosti na međunarodnom finansijskom tržištu, od MMF-a može da dobije povoljnu pozajmicu za jačanje deviznih rezervi i redovno servisiranje obaveza prema inostranstvu.

MMF je voljan i za nastavak postojećeg kreditnog aranžmana koji je ugovoren sredinom 2009. godine u iznosu od oko tri milijarde evra, a Srbija je do sada povukla 1,5 milijardi evra. Taj aranžman se završava u aprilu ove godine.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je prošle nedelje da bi tekući stend-baj aranžman sa MMF-om trebalo okončati u predviđenom roku, a potom zaključiti novi aranžman iz predostrožnosti.

"Lično smatram da stend-baj aranžman ne bi trebalo nastavljati, jer ni do sada nismo povukli sva sredstva koja su nam bila na raspolaganju. Zato nema ni potrebe da se produžava postojeći ili sklapa novi stend-baj aranžman. Mislim, međutim, da bi bilo dobro da Srbija sa MMF-om posle ovog zaključi novi aranžman iz predostrožnosti", istakao je Cvetković.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić takođe smatra da bi trebalo sklopiti aranžman iz predostrožnosti, bez dodatnog zaduživanja. Stav NBS je da prisustvo MMF-a smanjuje neizvesnosti i premiju rizika zemlje, što čini jeftinijim zaduživanje države i privrede.

Ako bude bolje, biće para za javni sektor

Govoreći o zahtevima sindikata zaposlenih u javnom sektoru za povećanje plata, ministarka je kazala da će se materijalni položaj zaposlenih poboljšavati u onoj meri u kojoj prihodi budu pristizali u budžet i da će se ravnomerno deliti.

Dragutinović kaže da će zaposleni u državnoj upravi i javnim delatnostima deliti istu sudbinu i da prema platformi za razgovore sa sindikatima, koje je to ministarstvo pripremilo, deficit budžeta ne može biti veći od planiranog za 2011. godinu.

Ona je rekla da kada su sindikati u pitanju nema mnogo opcija jer je vlada izabrala aranžman sa MMF-om i deficit budžeta ne može biti veći od planiranog za ovu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: