Javna preduzeća osloboditi politike

Javna državna i komunalna preduzeća u Srbiji moraju da budu korporativizovana pretvaranjem u akcionarska društva, kažu ekonomisti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.02.2011.

18:57

Default images

Saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu navode da je "profesionalizacija upravljanja preduslov za reformu javnih preduzeća".

Sledeći korak u reformi javnih preduzeća, kako je ukazano, treba da bude razgraničenje infrastrukture i usluga i proizvodnje, što će doprineti ukidanju monopola i uspostavljanju javno-privatnog partnerstva.

"Mora doći do razdvajanja distributivnih mreža, kao što su elektro prenos, telekomunikacije, naftovod, gasovod, železnička infrastruktura, kako bi se svim proizvođačima, distributerima, prodavcima i kupcima, omogućio pristup mreži pod istim uslovima", smatraju autori MAT-ove studije, ekonomisti Stojan Stamenković, Miladin Kovačević i Mahmud Bušatlija. Reforma javnih preduzeća, prema njihovoj oceni, mora da dovede do potpune depolitizacije upravljanja tim preduzećima, kao i do sistemskog sprečavanja zloupotreba političkog položaja i korupcije.

"Jedan od najvažnijih ciljeva reforme javnih preduzeća je stvaranje izvornih prihoda fondova obaveznog socijalnog, zdravstvenog i penzijsko-invalidskog osiguranja, što bi umanjilo troškove budžeta za dotacije tih fondova", istaknuto je u studiji MAT-a.

Socijalni fondovi bi, kako predložili stručnjaci, trebalo bi da stvaraju izvorne, direktne prihode kroz dividende po osnovu držanja akcija javnih i komunalnih preduzeća, koje će im država preneti u vlasništvo.

U Srbiji posluje oko 700 javnih preduzeća na državnom i lokalnom nivou čiji je akumulirani gubitak od 2001. godine dostigao oko četiri milijarde evra.

Sva javna preduzeća u Srbiji trebalo bi da se do kraja 2011. godine restrukturiraju i usklade rad sa standardima i pravilima Evropske unije, što ne žnači da će država u potpunosti povući svoje kadrove i kapital iz tih preduzeća.

Poslovi većine javnih i komunalnih preduzeća imaju karakter prirodnog monopola, zbog čega ne mogu da se u celini privatizuju već država mora da zadrži kontrolni vlasnički udeo.

Do sada je država prodala većinski paket akcija samo u Naftnoj industriji Srbije (NIS), gde je zadržala vlasništvo od 29,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: